3 kriptovalute koje će rasti razvojom Web3 tehnologije

Oct 09, 2022

Razvitak Web3 tehnologije je sve brži, i sve češće vidimo nove projekte koji se grade na ovoj tehnologiji, a imaju za cilj da porpave ili zamjene neke probleme koje Web2 tehnologija ima. The Motley Fool je kompanija koja se bavi finansijskim savjetovanjem kao i edukacijom ljudi u sferi investiranja, finansija i kriptovaluta. Oni nam donose 3 kriptovalute za koje se očekuje veliki rast ekspanzijom Web3 tehnologije.

Photo: pexels

1. Ethereum (ETH)

Ethereum polako postaje temelj Web3 tehnologija. Ne postoji mogućnost razvijanja Web3 bez Ethereuma. Sa svojim pametnim ugovorima, programeri mogu da programiraju decentralizovane aplikacije (dApps) da zamjene entitete trećih strana, da omoguće nesmetan protok korisničkih podataka između aplikacija bez ikakvog prikupljanja istih i (najbolji dio) da budu veoma bezbjedni i da se izvršavaju automatski kada se ispune uslovi. Postoje i drugi blockchain projekti zasnovani na pametnim ugovorima kao što su Solana (SOL) i Cardano (ADA), ali Ethereum se popeo na vrh kao jedan od najčešće korišćenih. Trenutna cijena ETH-a je $1,325.

Photo: pexels

2. Polygon (MATIC)

Ova mreža se pozicionira da postane moćan Web3 alat, dok novo doba interneta nastavlja da napreduje. Polygon je jedinstven jer nedostatke Ethereum-a (spore brzine transakcija i visoke naknade) stavlja u prošlost bez žrtvovanja sigurnosti i decentralizacije koje Ethereum čine tako poželjnim. Da bi to uradio, Polygon oslobađa transakcije sa Ethereum-ovog blockchain-a, a zatim ih kasnije dodaje. Tehnologija koju Polygon koristi čini transakcije veoma brzim po cijeni manjoj od par centi.

3. Arweave (AR)

Posljednji, ali ne i najmanje važan je Arweave. U svijetu punom podataka, tim podacima je potreban dom. Arweave je rešenje za skladištenje podataka koje koristi blockchain tehnologiju da obezbjedi jednostavan način za zadržavanje informacija i podataka – zauvijek. Najbolji dio kod Arweave-a je to što nijedan centralni organ ne nadgleda podatke, niko ne može da mijenja podatke kada su na blockchain-u. Pored toga, Arweave je kompatibilan sa pametnim ugovorima, što znači da Web3 programeri mogu da prilagode dApps da koriste podatke na Arweave blockchain-u. U skladu sa principima Web3, ti podaci se ne mogu koristiti za generisanje profita jer su anonimni i nikada se ne mogu mijenjati jer su bezbjedni na blockchain-u.

Photo: pexels

Napomena: Sve što pročitate na portalu nije finansijski savjet. Kriptofakt je portal edukativnog karaktera. Kripto tržište je rizično i učestvovanje na istom zahtjeva sopstveno istraživanje i odgovornost.

Sličan tekst: TRI ALTCOIN-A KOJE TREBA POSMATRATI U OVOM PADU

Izvor: The Motley Fool