Aleksandar Matanović: ,,Naredni koraci ECD-a su dodavanje novih coin-a i protokola”

Apr 15, 2022

Aleksandar Matanović, osnivač prve srpske kripto mjenjačnice – ECD, odgovorio je na par pitanja Kriptofakt tima.

Aleksandar je pionir kripto i blockchain tehnologije u Srbiji, i osnivač mjenjačnice ECD.rs, koja postoji već 10 godina, ima 50,000+ korisnika, i preko 200,000 obradjenih transakcija. On nam je rekao nešto više o njegovim počecima, kako je osnovao ECD, utiske sa studija, i dao nekoliko savjeta za kripto početnike.

  • Kakvi su bili tvoji kripto počeci?

Pa počeo sam malo sa rudarenjem, ali nisam baš predugo ostao u tome, što je verovatno bila greška gledajući iz ove perspektive. Bio sam u početku malo skeptičan, to je i razlog što nisam ozbiljnije ušao u rudarenje i duže ostao.

  • Prije samo par nedelja, ECD je navršio 10 godina od prve transakcije, šta te je navelo da tako rano kreneš u razvijanje kripto mjenjačnice?

Zapravo je to bio niz slučajnosti. Voleo bih da kažem da sam od starta bio vizionar i odmah video ogroman potencijal, ali nije baš bilo tako. Srećom, bio sam dovoljno radoznao da nastavim da istražujem i pokušam i sa menjačnicom, koja je bila pokrenuta na predlog prijatelja.

Photo: ecd.rs

  • Završio si master za Digitalne valute na Univerzitetu u Nikoziji, što su ujedno i prve specijalističke studije za ovu oblast. Kako je to uticalo na tvoj kripto put, šta je najvrijednije što bi izdvojio?

Kad sam krenuo na studije, već sam imao 3 godine iskustva iza sebe u kriptu, tako da o samom kriptu nisam mnogo naučio. Ipak, bilo je korisno jer mi je pomoglo da kriptovalute stavim u širi kontekst kroz sticanje znanja u oblastima koje su povezane sa kriptovalutama. Takođe, kontakti koje sam tamo stekao su vrlo zanimljivi.

  • Srbija je od nedavno dobila zakon o digitalnoj imovini. Da li si lično zadovoljan usvojenim zakonom, i kako je isti uticao na poslovanje ECD-a?

Teško je reći. Objektivno je mogao biti dosta povoljniji po nas, ali imajući u vidu da smo mi prilično konzervativni kad su finansijske inovacije u pitanju, verovatno nije bilo realno očekivati da bude mnogo bolje. Uticao je tako što je naše poslovanje učinio skupljim i komplikovanijim sa jedne strane, ali dodao celoj industriji na legitimitetu sa druge strane, što je naravno dobro u kontekstu rasta tržišta.

  • Koji su sljedeći koraci ECD mjenjačnice? Trenutno je moguće trgovati sa 5 kriptovaluta. Da li možemo očekivati nove ,,listinge”?

Naredni bitni koraci se upravo i odnose na dodavanje novih koina i novih protokola 🙂

  • Šta je tvoj glavni savjet mladim ljudima koji žele da uđu u kripto i edukuju se o blockchain tehnologiji? Gdje tražiti informacije, i kako ostati siguran?

Što se tiče sigurnosti, držati se principa “not your keys, not your coins“, ali i ne pokušavati da se pri zaštiti sredstava koriste principi koji nisu u skladu sa nivoom tehnološke pismenosti korisnika. Dešava se da ljudi ponekad previše zakomplikuju način čuvanja svojih koina, pa na kraju ni sami ne mogu da im priđu.

Kad je u pitanju edukacija, preporučio bih stprljenje. Često se žuri da se iskoristi neka investiciona prilika, ali ne postoji osnova. Jedna od najboljih zbirka izvora je Hope. Fokusirana je pretežno na Bitkoin, što i treba da bude prvi korak pri ulasku u kripto svet. Koga dublje zanima koncept novca i kako se kriptovalute tu uklapaju, toplo preporučujem What Is Money Podcast.

Hvala Aleksandru na izdvojenom vremenu za odgovore na naša pitanja, a za sve čitaoce iz Srbije, preporučujemo ECD, kao siguran i kvalitetan način da kupite/prodate kripto u domaćoj valuti.

Pročitajte i: RIPPLE JE IZBORIO VELIKU POBJEDU U SLUČAJU PROTIV “SEC-A”!