Anita Erker: “Svi koji izlaze na tržište, izlaze na globalno tržište. To je i lepota blockchain tehnologije.”

Jun 03, 2022

Anita Erker, marketing stručnjakinja iz područja blockchaina sa naglaskom na inovativni pristup tržištu, odlučila je podijeliti svoja mišljenja i poglede na određene stvari iz svijeta kriptovaluta.

Sudjelovanje na BlockSplit3 konferenciji.

  • Kako bi se predstavili našim pratiteljima?

Ja sam Anita Erker, dolazim iz Beograda, Srbije. Marketingom se bavim rekla bih od kada znam za sebe. Završila sam novinarstvo na Fakultetu Političkih nauka i nakon toga odmah sam krenula raditi u struci. Svoje prve godine rada sam provela u komercijalnom sektoru.

Rdila sam u Kabinetu Ministra, ne politički, nego na preporuku od kolega sa kojima sam ranije radila, gde sam bila među prvim digital marketarima koji je radio na strategiji upotrebe novih tehnologija. Tada su to bile centralizovane web 2.0., tehnologije popust Facebooka, WordPressa, Twittera itd. Tada je to bila velika nepoznanica Vladinom sektoru. Nakon toga sam bila pozvana da savjetujem na regionalnim i UN ili EU projektima, te da radim kao konzultant na razvoju marketinških strategija.

Sa 26. godina sam počela raditi na projektu Svjetske Banke što mi je tada bilo to dosta izazovno i zanimljivo. Bavila sam se mapiranjem ekosisetema u regionu, najprije IT i preduzetnika, kao i policy i zakona u sketoru i to na sve načine koji su pomogali razvoj ekosistema.

  • Kako ste i kada došli u doticaj sa blockchain tehnologijom?

Već sada davne 2017. godine susrela sam se kroz svoj dotadašnji posao sa kriptovalutama. U tom periodu nedostatak znanja je postojao u našem regionu, kao i prirodni strah od novina odnosno nepoznanice. U tom periodu sam kao deo MVP Workshop tima, istraživala prednosti blockchaina i radila na različitim globalnim projektima. Uočila sam koliko je to pogodno polje za eksperimentisovanje i puno entuzijazma. To bilo veliko iskustvo pogotovo iz razloga što se je tada malo znalo o ICO (Initial coin offeringom) pogotovo kroz koje faze prolazi. Shvatila sam da nisam jedina, te da postoje mnogi koji vole iste stvari, kao šta je mapiranje globalnog tržišta decentralizovanih tehnologija.

U tom trenutku me je vrlo zanimalo kako različiti protokoli i blockchain eko sistemi utječu povratno na kreiranje marketinške strategije i na samo content strategiju. U naredne dve, tri godine kao konsultant sam radila i sticala iskustvo na različitim tržištima, također Kanada, Europa, Koreja, Dubaji.

Nakon ICO trenda i konsultantske prake, odlučila sam da se posvetim radu sa open-source L1 blockchain timovima. Shodno tome, radila sam na dva Layer One protokola kao Head of Marketing/CMO. Tu sam imala priliku da još više radim sa developerima i founderima. Sada sam u Rezolutu, web full-cycle 3.0. marketing agenciji, nastaloj iz puke potrebe tržišta za iskusnim komukatorima i marketarima u web3 industriji. U poslednjih 6 meseci smo ostvarili veliki rast, sa naglaskom na NFT-ove i Metaverse.

  • Što bi ste rekli kakve su se promjene dogodile oko marketinga ako povučemo paralelu naspram perioda od prije 10-15 godina?

Pre svega marketinška strategija je uvek morala biti fleksibilna. To je pravilo koje postoji već duže vreme. Mnogo je faktora koji utječu na to. Pre svega je to budžet. Danas je potpuno drugačije. Marketing je cult of cummunity, u smislu raditi zajedno sa članovima zajednice.

Svi koji izlaze na tržište, izlaze na globalno tržište. To je i lepota blockchain tehnologije.
Poželjno je imati nišu, govorno područje, ali global je glavni cilj. Koliki budžet imali, nikada neće biti dovoljno, tu upravu da oizražaja dolazi community, gde se radi top to bottom and bottom up strategija. Najbitnije je ulaganje u edukaciju i to je ono lično šta i ja preferiram, jer ne postoji dovoljno znanja. Mnoge se odluke donose po tome šta se čulo ili po ceni kripta. Edukacija je tu izrazito bitna i smatram je bitnom marketinškom funkcijom.

Druga stvar koja se promenila, je da stvari postoju agnostik. Prvo se ističe prednost, zašto meni treba taj proizvod i tek onda na kraju dolazi brend. Mnogi imaju ideju i oblikuju kompaniju. Danas je trend da ljudi izlaze na tržište i onda oblikuju kompaniju. Danas nije prventsveno naglasak na brendu u prvom licu kao šta je bilo nekada. Ističem da postoji decentralized identity kao dodatni razlog za brendove da imaju user-agnostic ugao svoje marketinške strategije. Upravo iz toga razloga je veoma važno imati otvorenu, dvosmernu komunikaciju sa zajednicom, i svakodnevno je upoznvati; jedini način da svoju marketinšku strategiju učinite fleksibilnom.

Treća stvar koji ističem je nepostojanje pravila u smislu da je potrebno eksperimentisati i biti u toku sa trendovima. Danas imamo mnogo trendova, gde se možemo pogubiti, ali bitno je izdvojiti ono šta nam je potrebno za našu viziju, te isprobavati stvari.

  • Kakav je položaj žena u svijetu blockchain tehnologije? Da li ste se susreli sa kakvim predrasudama?

Pre neki dan sam proučavala statistiku, gde sam došla do rezultata da je do kraja prošle godine je bilo uključeno samo 5-7% žena. Treba uzeti u obzir decentralized identitiy i one koji se nisu želeli da izjasne.

Kada sam ušla u ovaj svijet, moram se složiti da je bilo više muškaraca. I dalje mislim da je u developmentu dominacija muškaraca. Pošto je došlo do rasta support funkcija poput HR, marketinga, event i slično, onda su se razvile i dodatne grane industrije, NFT, DAO, položaj žena je sve veći i veći. Vidim da se dešava empowerment raznih grupa i zajednica. Kod nas u Rezolutu (RZLT) je 60% žena i 40% muškaraca, ali mi ne radimo development kao takav. Na kraju dana svi smo jednaki, nebitno je tko si, šta si.

Mislim da je to dosta bilo bazirano na školovanju. Kada je sve ovo započelo, mnoge kompanije su zapošljavale ljude koji imaju diplomu mehanike, inžinjerstva, a to su mahom bili muškarci.

Pozivam sve da jasno i redovno osnažuju pojedince da se uključe u web3 svet, bez obzira na pol, godine, naciju i bilo koju drugu pase kategorizaciju. RZLT ima veliki broj otvorenih pozicija – nemojte čekati, dođite!

Ističem da je za vreme BlockSplita grupa žena Alice in blockchain započela novu asocijaciju za žene u blockchainu gde pretpostavljam da će biti puno empowerment modela. Kada pričamo o ulogama žena, ja sam od 2018. godine do danas svake godine dobila nagradu Ladies in blockchain.

  • Kako gledate na trenutno stanje u svijetu kriptovaluta. Da li ulažete i imate li neke favorite?

Ulažem u kriptovalute, apsolutno. Trudim se da budem većinski decentralized. Što se tiče favorita, ističem Bitcoin, Ethereum, NEAR, Atom i Cardano. Gledam to sa long term strane.
Ono što mislim da se trenutno dešava na tržištu jest nešto što smo već i vidjeli. Moje mišljenje je, i nada, da će ovaj bear market trajati kraće, te smatram da je ova korekcija zdrava iz razloga šta se namnožilo mnogo projekata i korporacija koje su “scam”. Mislim da će se na ovaj način očistiti tržište. Ovo vreme treba koristiti za rad na timu, viziji i kreiranju strong pozicije na tržištu, jer se tek sada vidi tko je dobar u ovom poslu.

Izvor: Veliki Dioničar

  • Koje bi ste savjete dali drugima koji tek ulaze u svijet kriptovaluta i marketinga?

Svakako je poželjno da gledaju ako su web 2.0., prema web 3.0. Jedan od glavnih saveta koje bi dala jest upoznavanje sa ljudima. Nemojte držati ideju samo za sebe, ideja se gradi kolekcijom tuđih iskustava. Ako se čeka povoljan momenat za start, nema ga. Jer danas-sutra kada izađete na tržište dešavat će se bear i bull marketi. Nemojte se nikada ustručavati da pitate ljude za mišljenja, iskustva i pomoći. Ako neko želi da uči, ne postoji škola i kursovi, nego se povežite sa ljudima. Ništa ne može doći preko teorije.
Ako se bojite zbog neznanja, čak i ja koja sam dugo u tome i surađivala sam sa preko 50 kompanija, svaki dan moram da učim i gledam trendove da vidim šta je novo, jer ono šta je nekada radilo ne mora vrediti isto za danas. Svi zajedno gradimo novi svet i borimo se za isto.

Zahvaljujemo Aniti na izdvojenom vremenu i na ovom zanimljivom razgovoru.