Bijela Kuća redefinirala pojam recesije!

Jul 26, 2022

Bijela Kuća je izmijenila definiciju pojma recesije iz razloga da izbjegnu priznavanje ulaska u istu. Prema objavi Bijele Kuće, ekonomska recesija se u biti više ne može mjeriti prema svojoj klasičnoj definiciji koja je govorila da je potrebno ući u dva negativna uzastopna izvješća o rastu.

Izvor: nps.gov

  • Bijela Kuća izmijenila je definiciju pojma recesije iz razloga da se izbjegne službeni ulazak u istu
  • Po dosadašnjoj definiciji, bilo je potrebno ostvariti negativan bruto domaći proizvoda u dva kvartala uzastopce

Ovaj tjedan očekujemo objavljivanje podataka o bruto domaćem proizvodu, koji prema predviđanjima mnogih analitičara bi trebao biti negativan. Samim time ćemo ući u drugi kvartal negativnog trenda, što bi se prema važećim definicijama smatralo ulaskom u recesiju. Shodno tome, globalni makroekonomski pokazatelji nisu idealni, ali američki političari će s pokušajem izmjene ovog termina pokušati zaobići ulazak u recesiju.

Iz predsjedničkog ureda objavljeno je:

“Želimo naglasiti da je pojam recesije dovoljno širok u svezi s gospodarstvom. Čak ako i ostvarimo drugi uzastopni negativan kvartal bruto domaćeg proizvoda, nećemo biti u recesiji. Upozorili bi da to ne bi smjeli okarakterizirati kao recesiju.”

White House

Izvor: abc.com

Tokom prva tri mjeseca u 2022. godini, ukupna proizvodnja američke ekonomije se smanjila za 1,6%. Sudeći prema stručnjacima, ova cifra će u drugom kvartalu nastaviti rasti za 0,4%, kada vlada objavi podatke koji se očekuju u četvrtak.

Reagujući na vijesti, kriptovalute širom svijeta su naglo počele gubiti vrijednost, Bitcoin i Ethereum su pali za 4% i 7,5%.

Ovaj pad prethodi vijestima o sastanku federalnog komiteta za otvoreno tržište, koji je zakazan za 27.og ovog mjeseca. Podaci o zaradi u drugom kvartalu, za nekoliko korporacija, trebali bi biti uskoro objavljeni tako da će sljedećih nekoliko dana biti prilično aktivni.

Izvor: Johnlocke

Slične vijesti: DOGE-OVA DUGOROČNA STRATEGIJA JE PROFITABILNIJA ZA ULAGAČE!