Celsius blokirao sredstva korisnicima

Jun 13, 2022

Celsius je pauzirao sva povlačenja, zamjene i transfere svojim klijentima pozivajući se na „ekstremne tržišne uslove“.

Photo: Cryptonary

  • Celsius je zamrznuo isplate korisnicima, zamjene i transfere zbog „ekstremnih uslova na tržištu“.
  • Vijest dolazi usred glasina da ova kripto kompanija nije u mogućnosti da nastavi da nudi dobar yield ili da isplati sve svoje klijente zbog nedavnog pada na kripto tržištu.

Nakon velikog pada kripto marketa, jedna od najvećih kripto kompanija – Celsius, svojim korisnicima blokirala je sredstva (nemoguće je povlačenje, zamjena, transferi…) javljeno je na njihovom blogu.

U objavi se navodi da kompanija preduzima drastične mjere „kako bi Celsius stavila u bolju poziciju da vremenom ispoštuje svoje obaveze povlačenja“. Objašnjavaju: „Postupanje u interesu naše zajednice je naš glavni prioritet. U službi te obaveze i pridržavanja našeg okvira za upravljanje rizikom, aktivirali smo klauzulu u našim Uslovima korišćenja koja će omogućiti da se ovaj proces odvija. Celsius ima vrijednu imovinu i mi marljivo radimo na ispunjavanju naših obaveza.”

Celsius je firma za kriptovalute najpoznatija po tome što kupcima nudi unosne dvocifrene prinose na imovinu kao što su Bitcoin i Ethereum. Kompanija je dio rastuće klase firmi koje posluju u takozvanom „CeFi“ carstvu, ali koristeći DeFi prostor dok djeluju kao centralizovani čuvarski servis za vlasnike kriptovaluta.

Da bi kupcima ponudio poboljšane prinose, Celsius deponuje sredstva u DeFi protokole. Međutim, nedavna nestabilnost tržišta uticala je na sposobnost kompanija da ponudi unosne prinose koje je nekada obećavala, što je izazvalo široko rasprostranjene spekulacije u kripto zajednici da bi se Celsius mogao suočiti sa problemima nelikvidnosti. Generalni direktor kompanije Celsius Aleks Mašinski opovrgao je ove tvrdnje u više navrata poslednjih nedelja.

Današnja objava je korak bez presedana jer Celsius efektivno blokira klijente da pristupe svojim sredstvima. Takav potez je uglavnom nezapamćen za kompaniju veličine Celsiusa, koja je prošle godine dostigla 20 milijardi dolara imovine pod upravljanjem. Isto tako, kompanija je prošle godine prikupila 750 miliona dolara u krugu finansiranja i kaže da ima preko 1,7 miliona korisnika.

Zatvarajući post, Celsius je priznao da su vijesti „teške“ i zahvalio se svojoj zajednici na podršci. „Zadovoljstvo nam je da vam služimo. Naše operacije se nastavljaju i nastavićemo da dijelimo informacije sa zajednicom čim postanu dostupne“, navodi se u poruci.

Celsiusov izvorni CEL token je teško pogođen ovim vijestima. Prema podacima iz CoinGecko-a, trenutna cijena mu je oko 0,17 dolara, što je pad od 57,7% na dan i preko 97,6% niže od svog all time high-a.

Slična vijest: NAJBOLJE METAVERSE KRIPTOVALUTE ISPOD 1$!

Izvor: Investing.com