KOLUMNAKako je kripto zima poslala u stečaj velike kompanije?

Nikola Grbović
Objavljeno: 19:24 Jul 14, 2022

Kripto zima već uveliko vlada marketom i skoro svaki dan vidimo vijest da se neka kompanija bori da opstane ili čak bankrotira, a najčešće se radi o problemima sa likvidnošću. Koje su to kompanije pretrpjele najviše štete, kako je došlo do toga i da li ima izlaza pročitajte u nastavku…

Izvor: pexels

U ovoj kolumni, osvrnućemo se na 3 kompanije koje su ili bankoritirale ili u velikim problemima nakon pada kripto marketa i ulaska u bear sezonu.

1. 3AC (Three Arrows Capital)

Three Arrows Capital je bio hedž fond za kriptovalute sa sjedištem u Singapuru kome je sud na Britanskim Devičanskim ostrvima naložio da se likvidira 27. juna 2022. Osnovali su ga 2012. Kajl Dejvis i Su Žu. Nakon nastalih problema, obojici osnivača se gubi svaki trag (prema podacima iz prijave stečaja).

Prema podacima iz marta 2022. godine, Three Arrows Capital je upravljao imovinom od oko 10 milijardi dolara, što ga je činilo jednim od najistaknutijih kripto hedž fondova na svijetu. Strategija 3AC uključivala je pozajmljivanje novca iz čitave industrije, a zatim okretanje i ulaganje tog kapitala u druge, često nove i nesigurne, kripto projekte i NFT kolekcije. Firma je postojala oko 10 godina, što je pomoglo osnivačima Žu Suu i Kajlu Dejvisu da dobiju mjeru kredibiliteta u industriji punoj početnika. Zhu je takođe bio voditelj popularnog podkasta o kriptovalutama.

Pad Three Arrows Capitala može se usko povezati sa kolapsom terraUSD-a (UST) u maju ove godine, koji je bio jedan od najpopularnijih stablecoin-a vezanih za američki dolar. Problemi ove kompanije povukli su niz drugih kripto kompanija koje su ulagajući u 3AC veoma zavisile od mogućnosti da kompanija makar ostane na površini. Tako firme, sa velikim opkladama na 3AC, sada trpe ozbiljne posljedice (Voyager, BlockFi, Blockchain.com…)

Izvršni direktor Blockchain.com kompanije objavio je na Tviteru da se operacije kompanije nastavljaju kao i obično i da pad 3AC nije uticao na solventnost kompanije.

Sa druge strane, Voyager nije imao toliko sreće.

2. Voyager

Korisnici Voyager Digital-a su nedavno primili email u kojem se navodi da će proći neko vrijeme prije nego što budu mogli da pristupe svojoj kripto imovini koja se nalazi na njihovim nalozima. Na svom vrhuncu, Voyager Digital je imao 3,5 miliona korisnika (otprilike koliko je Coinbase imao 2015. godine) i 5,9 milijardi dolara imovine, što je uporedivo sa malom regionalnom bankom. Devedeset sedam procenata Voyager-ovih klijenata čuvalo je manje od 10.000 dolara na platformi, što ukazuje na široku bazu individualnih investitora.

Izvor: CoinNews

Voyager je 1. jula zamrznuo sredstva svim klijenatima. Samo nekoliko dana kasnije, ova kompanije je podnijela zahtjev za zaštitu od bankrota u Njujorku. U ovome zahtjevu stoji da je kolaps Terra UST-a vrlo uticao na operacije kompanije i mogućnost da ostanu likvidni. Medjutim, to nije jedini razlog za bankrot Voyager-a.

Stvari su se naglo pogoršale u junu. Three Arrows Capital, hedž fond o kojem smo pričali ranije ulazi u probleme, takodje zbog loših ulaganja i opklada na LUNU i UST. Kako je ovo uticalo na Voyager? Jednostavno, 3AC je bio jedan od Voyager-ovih najvećih klijenata za pozajmljivanje sredstava.

Prema podacima iz stečaja Voyager Digitala-a, 3AC je ubjedljivo najveći pozajmljivač sa dugom od preko $650 miliona. Tu su i kompanije Genesis (vlasnik CoinDesk-a), Alameda Research…

Izvor: (Voyager Digital) (Steve Ehrlich/Voyager Digital)

Interesantno je to što je Voyager pozajmio ovu količinu sredstava 3AC isključivo na povjerenju bez ikakvog obezbjedjenja u imovini. Dok god ove kompanije ne isplate dug prema Voyager Digital, korisnici njihove platforme će imati problema sa povlačenjem sredstava sa iste.

3. Celsius

Celsius je firma za kriptovalute najpoznatija po tome što kupcima nudi unosne dvocifrene prinose na imovinu kao što su Bitcoin i Ethereum. Kompanija je dio rastuće klase firmi koje posluju u takozvanom „CeFi“ carstvu, ali koristeći DeFi prostor dok djeluju kao centralizovani čuvarski servis za vlasnike kriptovaluta.

Prije samo par nedelja, pisali smo kako je kompanija blokirala sredstva svojim korisnicima zbog problema sa likvidnošću. U prvoj, inicijalnoj objavi se navodi da kompanija preduzima drastične mjere „kako bi Celsius stavila u bolju poziciju da vremenom ispoštuje svoje obaveze povlačenja“. Objašnjavaju: „Postupanje u interesu naše zajednice je naš glavni prioritet. U službi te obaveze i pridržavanja našeg okvira za upravljanje rizikom, aktivirali smo klauzulu u našim Uslovima korišćenja koja će omogućiti da se ovaj proces odvija. Celsius ima vrijednu imovinu i mi marljivo radimo na ispunjavanju naših obaveza.”

Zatvarajući post, Celsius je priznao da su vijesti „teške“ i zahvalio se svojoj zajednici na podršci. „Zadovoljstvo nam je da vam služimo. Naše operacije se nastavljaju i nastavićemo da dijelimo informacije sa zajednicom čim postanu dostupne“, navodi se u poruci.

Nažalost, situacija se nije puno promijenila od zadnje objave, sve do danas kada je Celsius podnio zahtjev za zaštitu od stečaja iz poglavlja 11. U saopštenju, Celsius je rekao da će nastojati da stabilizuje svoje poslovanje restrukturiranjem na način „koji maksimizira vrijednost za sve zainteresovane strane“. Celsius je rekao da ima 167 miliona dolara u gotovini za podršku operacijama u međuvremenu.

Celsius je bio jedan od najvećih igrača u kripto pozajmljivanju sa više od 8 milijardi dolara kredita klijentima i skoro 12 milijardi dolara imovine pod upravljanjem, prema podacima iz maja 2022.

Zaključak

Iz sva 3 slučaja, i sve 3 kompanije možemo primjetiti sličnosti – svi su se ,,kockali” sa sredstvima individualnih investitora, i kao uvijek korisnici su ti koji izvuku deblji kraj. Ulagali su u nesigurne, nove projekte bez ikakve transparentnosti i upravljanjem rizikom.

Ove priče trebaju samo da nam potvrde onu čestu, pomalo i dosadnu rečenicu: Not your keys, not your coins. Prioritet uvijek treba da vam bude da vaša sredstva sklonite sa centralizovanih platformi i servisa, kako bi što uspješnije sebe zaštitili od ovakvih slučaja.

Izvori: