KOLUMNAKako se ponašati za vrijeme “bear” marketa?

Matej Prša
Objavljeno: 15:26 May 31, 2022

Bitcoin kao glavni i vodeći predstavnik kripto tržišta pao je sa svoje najveće razine od 64.400$ na trenutnih 28.900$. Ovo predstavlja pad za više od 55%, što je dovelo i do službenog kraja “bull” runa i početka “bear” marketa.

Izvor: https://www.lehnerinvestments.com/

Što je “bear” market zapravo?

Prije nego što započnem sa neki korisnim idejama, želio bih ukratko definirati bear market ili medvjeđe tržište. Prema definiciji Investopedie, bear market je situacija na tržištu kada imovina padne za više od 20% sa prethodno najviših vrijednosti. Iako se bear market na prvu čini strašan i možda obeshrabrujući, to ne znači da trebate prestati sa ulaganjem.

Izvor: outlookindia.com

Bear market se može odnositi na cijelokupno tržište, na pojedini burzovni indeks poput Dow Jones Industrial Averagea ili S&P 500 indeksa, zatim na pojedinačne dionice ili imovinu poput kriptovaluta ili komoditeta.

Slijedeće karakteristike su pesimizam i nisko samopouzdanje ulagača. Za vrijeme ovakvog tržišta ulagači često ignoriraju i dobre vijesti što ih navodi na daljnju prodaju svojih investicija, što gura cijenu još više prema dolje.

Što uzrokuje bear tržište i koliko ono traje?

Okidač bear tržišta mogu biti mnoge stvari. Često se javlja netom prije ulaska u recesiju, što možemo reći da je i trenutna situacija sa svjetskim gospodarstvom.
Analitičari prate mnoge podatke, poput zaposlenosti, rasta plaća, inflacije, kamatnih stopa. Na temelju ovih parametara je moguće izvući i zaključak o stanju u ekonomiji općenito. Kada u ovu jednažbu dodamo i još ratno stanje u svijetu, porast energenata, prenapuhanost tržišta dionica koje je raslo više od 10 godina bez neke veće korekcije, dolazimo da dobrih uvjeta za ulazak u bear market.

Izvor: https://www.enr.com/

Prema podacima Invesca, bear tržište ima tendenciju kraćeg trajanja od bull marketa. Dok prosječno bull tržište traje oko 1,742 dana, bear market traje oko 363 dana. U padu tržišta prosječno se izgubi 33%, dok uspredbe radi u bull marketu prosječno odemo u plus 159%.

Prema Du Junu, suosnivaču Huobi kripto mjenjačnice, ovaj bear market bi mogao potrajati i do kasne 2024.g. ili do početka 2025. godine. Prema njemu “halving” je ključ Bitcoina, a to se odnosni na prepolavljanje nagrade rudarima za rudarenje Bitcoina koji se događa svake 4 godine. Zadnji Bitcoin halving je bio 2020. godine, a slijedeći će biti 2024. godine.

Jedan od najdužih i najtežih bear marketa je bio od kraja 2013. godine do početka 2015. godin, koji se nazivao još i kripto zima. Trajao je 415 dana, najviša cijena Bitcoina je bila tada 1149.13$, a najniža 197.24$, što je bio pad od ogromnih 83%!
Jedan od razloga tome je što je “Silk Road” bio i službeno ugašen od strane FBI.

Izvor: https://medium.com/

Eventualne prednosti bear tržišta?

Milijarde dolara su nestale u proteklom periodu za vrijeme rasprodaje dionica i kriptovaluta. Poseban utjecaj je imao i kolaps algoritmičkog stablecoina Terra Lune. Prema nekim analitičarima bear market je dobra stvar. Prije svega jer će se na taj način tržište raščistiti od ljudi koji su ovdje zbog nekih drugih namjera, a ne investicija.
Nadalje, prednost je to što mnogi projekti su nestali, što znači da smo oni fundamentalno jaki i kvalitetni opstaju, što nam daje fokus upravo na njih, da na njima gradimo portfolio.
Pojava bear marketa je sasvim normalan stvar, naprotiv pribojavanju, s ovim korekecijama tržište se održava na zdravom nivou.

Izvor: Investopedia

Prije par godina Bitcoin je bio na 8.000$. Trenutno je na oko 30.000$. I prije su se dešavali padovi i gubitci, ali kada pogledate širu sliku vidjeti ćete da je uvijek uzlazni trend u svijetu kriptovaluta.

Kako se ponašati za vrijeme “bear” marketa?

Za početak kao i u svakom bear marketu trebate biti objektivni i isključiti emocije. Odluke koje donosite povučeni emocijama su one za koje ćete najviše zažaliti. Zapitajte se zašto se počeli ulagati u kripto, koji su vaši ciljevi.
Drugi važan savjet je da ne pokušavate uhvatiti dno. Aposlutno nitko ne može znati točno i precizno kada je biti dno. Možete obavljati detaljne tehničke analize, ali rijetko ćete biti u pravu. Na trenutak vam se može učitniti da smo dotakli dno, dok već u drugom trenutku tržište počne padati još više.
Jedna od strategija koju osobno primjenjujem i mislim da je odlična je Dollar-cost averaging ili DCA strategija. Jednostavna je, a okrenuta prema dugoročnim ciljevima gdje kupujete konstantno manje iznose u određenim vremenskim intervalima bez obzira na cijenu imovine.

DCA strategija


Kada stanje u kripto svijetu postane “teško” i započne bear market, trebate razmisliti o stejkanju kriptovaluta. Na taj način ostvarujete pasivnu zaradu.
Ako imate svoju strategiju ulaganja i favorite od kriptovaluta, onda vam je ovo dobra prilika da nadokupite ih po nešto jeftinijoj cijeni, jer ako ste ih kupovali po mnogo skupljoj, onda je ovo sada odlična prilika.