KOLUMNAKripto “kitovi” – moćnici koji kontroliraju cijene!

Matej Prša
Objavljeno: 19:22 Jul 30, 2022

U redovitom rječniku kriptovaluta i blockchain tehnologije svakodnevno se susrećemo sa pojmom kripto “kitovi”. Uloga ovih vrsta ulagača je velika, jer smo puno puta izravno, ali i neizravno primijetili njihov utjecaj na cijene naših invesitcija. Tema ove kolumne su upravo kripto “kitovi” i na koji način utječu i dirigiraju cijene određenih kriptovaluta.

Izvor: cointelegraph.com

Što su kripto “kitovi”?


Kitovi kriptovaluta ili skraćeno kripto kitovi je izraz zajednice ulagača u kriptovalute koji se odnosi na pojedince ili entitete koji posjeduju velike količine kriptovalute. Kitovi posjeduju dovoljn količine kriptovaluta da imaju potencijal manipulirati valutnim cijenama u određenom periodu. Postizanje statusa kita u svijetu kriptovaluta je subjektivno.U većini slučajeva upravo kripto zajednica se slaže da veliki postotak tokena upravo čini nečiju wallet adresu vlasnikom kripto kita. Generalno gledano, potrebno je prosječno oko 10% posjedovanja određene kriptovalute, da biste dobili “medalju” kripto kita.

Primjeri kripto “kitova”!

Slikovito dočarano veliki vlasnici kriptovaluta nazivaju se još i kitovima iz razloga što su kitovi vrlo veliki u usporedbi s manjim ribama u oceanu kriptovaluta. Za prvi primjer uzet ćemo Bitcoin. Prema BitInfoChartsu, četiri bitcoin novčanika posjedovala su 3,49% svih bitcoina u optjecaju u svibnju 2022., a prvih 100 novčanika držalo je oko 15,36% svih bitcoina. Što se tiče brojke koja je potrebna da se vlasnici određenih adresa proglase kripto kitovima, to je individualno. Ipak, postoji nepisano pravilo da je potrebno posjedovati oko 1,000 BTC-a, da bi se smatrali Bitcoin kitom.

Izvor: Twitter

Za drugi primjer nam može poslužiti Dogecoin, vrlo popularan meme coin, kojeg je u 5. mjesecu 2022. godine, posjedovalo 15 korisnika u omjeru od 52% ukupnog broja.

Konkretno i poimence, među kripto kitove ubrajamo Sama Bankman-Fried, Micheala Saylora, and Briana Armstronga.

Spomenuti kripto kitove, a ne staviti Satoshia Nakamota u isti kontekst bi bila neoprostiva greška. Osoba koja posjeduje preko milijun Bitcoina sigurno je veliki Bitcoin kit. Ipak, ova Bitcoin adresa nas promatra iz sjene, ali u slučaju da se svi Bitcoini pomaknu sa ove adrese, sigurno bismo primjetili to na cijeni svih kriptovaluta.

Izvor: cointelegraph.com

Koja je uloga kripto “kitova” u svijetu investicija?

Mnogo je situacija u kojima netko s velikom količinom kriptovaluta može premjestiti svoje tokene. Treba napomenuti da premještanje ne znači uvijek i prodavanje, nego ponekad mijenjanje novčanika, mjenjačnice ili obavljanje velike kupovine.

Ponekad kripto kitovi mogu pokušati prodati svoju imovinu u manjim iznosima tijekom duljeg razdoblja kako bi izbjegli privlačenje pozornosti na sebe. Često se događa situacija da mogu proizvesti tržišne oscilacije, šaljući cijenu neočekivano gore ili dolje. Zbog toga ulagači promatraju poznate adrese kitova kako bi bili upućeni u broj transakcija i stanje na njihovim računima.

Zaključak

Kao što sam i naveo u ovoj kolumni utjecaj kripto kitova jest značajan. Oni su jedan od mnogo faktora koji izravno utječu i guraju cijene prema dolje ili prema gore kada zapravo to najmanje očekujemo. Ipak, mišljenja sam da ne treba se uvijek povoditi sa njihovim potezima, nego treba napraviti dobru analizu projekata u koje vjerujemo i držati se strategije ukoliko ulažemo na dugoročne staze.

Izvori: www.investopedia.com

www.cointelegraph.com

www.binance.com