KOLUMNAPronalazak skrivenih kripto dragulja

Matej Prša
Objavljeno: 14:57 Oct 08, 2022

Ako bih morao izdvojiti jedno od najčešćih pitanja koje sam dobio od kada sam počeo detaljnije istraživati kriptovalute i pisati aktivnije kolumne je na koji način i kako prepoznati skrivene dragulje od kriptovaluta. Mislim da svaki ulagač, pogotovo onaj početnik koji je tek ušao u ovaj svijet, želi ostvariti što brži rast i što veću zaradu.

“Da mi je samo netko rekao za Solanu prošle godine!”. Ovu izjavu smo čuli sigurno vrlo često, što i ne čudi s obzirom da je Solana u pojedinim trenucima u 2021. godini bila u plusu za nevjerojatnih 13,200%.

U današnjoj kolumni vas vodim kroz pojedine smjernice koje vam mogu olakšati pronalazak skrivenih dragulja kriptovaluta, koje bi mogle napraviti veći rast od drugih nama već poznatih kriptovaluta.

Izvor: Freepik

Ovu kolumnu ću podijeliti u dva dijela. Prvi je pronalazak kripto dragulja, a drugi je istraživanje projekta.

Pronalazak kripto dragulja!

Konkretno najveći problem kod otkrivanja skrivenih dragulja kriptovaluta jest pronalazak njegovog naziva. Kako je sam po sebi skriven, negdje morate početi tražiti.

Prvi korak je pronaći resurse gdje možemo otkriti ove kriptovalute. Kripto mjenjačnice su prvi izbor jer pomoću njih, kao jednog od najpouzdanijih resursa, možemo pronaći nove coine. Osim najpoznatijih Coinbase i Binance, imamo i razne druge kripto mjenjačnice koji na svakodnenoj bazi izlistavaju nove projekte. Kako su mnogi projekti koje mi tražimo manje poznati, moramo gledati i mjenjačnice koje imaju najveću ponudu kriptovaluta.

Prema službenim podacima Coinmarketcap-a, ovdje možemo vidjeti popis pet kripto mjenjačnica sa najvećim brojem izlistanih coina. S obzirom na ocjenu mjenjačnice, od ovih pet, sigurno da Gate.io i KuCoin zauzimaju vodeće pozicije.

Izvor: Coinmarketcap

Nadalje, informacije o novim i zanimljivim projektima možemo pronaći i na raznim web stranicama. Kao neki za primjer navodim Coingecko i CoinMarketCap stranice.

CoinMarketCap nudi razne filtere, poput Gainer and Losers, Newly added, Tranding i Most visited categories frequently. Ovdje možete pratiti najnovije trendove i događanja u cijeni kriptovaluta.

Čak sam pronašao i na CoinMarketCap stranici jednu watchlistu pod nazivom: Hidden crypto gems. Osim toga ove stranice nude veliku mogućnost pretraživanja mnogih kripto projekata, njihove whitepapere, službene stranice, stranice društvenih medija i još mnoštvo toga.

Izvor: CoinMarketCap

Osim web stranica, društvene mreže nude najbrže informacije na svijetu. U ovom slučaju postoje mnoge kripto zajednice gdje svakodnevno postoje razne objave u svezi novih kripto projekata. U ovoj kategoriji ističem Twitter, Reddit, Telegram i Discord. Ukoliko samo u tražilici upišete pojam kriptovaluta, imati ćete pristup enormnom broju vijesti.

U većini slučajeva kada velika grupa ljudi priča o “to the moon” projektima, te onima koji će napraviti 100x ili 1000x u realnosti to neće biti tako. Praksa je pokazala da su takvi projekti većinom “shit coini”, te nisu vrijedni vaših novaca.

Ono što je poželjno pronaći je kvalitetna, argumentirana i konstruktivna rasprava članova, gdje možete pronaći kvalitetne informacije o samim projektima.

Samo neki primjeri od brzorastućih profila sa velikim brojem pratitelja su:

https://twitter.com/DocumentingBTC/status/1570764932244975616?s=20&t=RrHLovWBDC5qSn_p1Gw2Xg

Istraživanje projekata!

1. White paper!

Možda i najvažnija stavka je da provjerite službeni white paper projekta. Ako ste do sada pročitali mnogo white papera onda ćete imati dojam što je kvalitetno napisan projekt, a što nije.

White paper je informativni dokument koji izdaje tvrtka ili neprofitna organizacija kako bi promovirala ili istaknula značajke svog projekta, te ponudila rješenja, proizvoda ili usluge koju nudi ili planira ponuditi.
White paper također se koristi kao metoda predstavljanja vladinih politika i zakonodavstva te mjerenja javnog mnijenja.

Izvor: Medium. Primjer Bitcoin whitepapera.

White paper je prodajni i marketinški dokument koji se koristi za privlačenje ili uvjeravanje potencijalnih kupaca da saznaju više o određenom proizvodu, usluzi, tehnologiji ili metodologiji.

Činjenice predstavljene u bijelim knjigama često su potkrijepljene istraživanjem i statistikom iz pouzdanih izvora i mogu uključivati ​​dijagrame, grafikone, tablice i druge načine vizualizacije podataka.

2. Web stranice projekta!

Provjerite web stranice projekta, ali se nemojte zavaravati sa njegovim izgledom. Kvalitetna izrada web stranice ipak nudi određenu garanciju barem u vidu da ozbiljan tim stoji iza projekta. Ako je web stranica na prvi dojam neprofesionalna i nekvalitetna, onda se moramo odmah zapitati zbog čega je to tako.

Izvor: Cardano

3. Roadmap!

Roadmap je prije svega vizualni sažetak visoke razine koji pomaže u mapiranju vizije kao i smjera ponude određenog proizvoda tijekom unaprijed određenog vremenskog razdoblja. Ova mapa puta govori zašto, kao i što stoji iza onoga što gradite, i to je vodeći strateški dokument kao i plan za izvršenje strategije proizvoda.

Izvor: Twitter

Kada pričamo o “roadmapu”, mislimo na strateški plan koji definira cilj ili željeni ishod i uključuje glavne korake ili prekretnice koje su potrebne da bi se cilj postigao. Putokaz također služi kao komunikacijski alat, dokument visoke razine koji pomaže u praćenju strateškog razmišljanja iza cilja, kao i plana za postizanje cilja.

Plan puta ima nekoliko ciljeva, uključujući opisivanje vizije i strategije, pružanje smjernice za provedbu strategije, usklađivanje internih dionika, olakšavanje rasprave kao i planiranje opcija i scenarija te pomoć u komunikaciji s vanjskim dionicima, uključujući kupce.

4. Osnivač ili tim osnivača!

Osnivač ili tim osnivača projekta nudi određenu garanciju. Poželjno je da osobe koje tvore tim oko kriptovaluta imaju iskustva i znanja u području blockchain tehnologije. Čisto za primjer Cardano i Polkadot su u samom početku dobili veliku pažnju jer su njihovi osnivači već sudjelovali u osnivanju i stvaranju Ethereuma, pa su pratitelji stekli povjerenje u njih.

Izvor: Polygon

Ukoliko osnivači ili tim nisu od prije poznati javnosti, poželjne osobine su da imaju znanje i zvanje iz područja tehnoloških znanosti, iskustvo rada u već renomiranim korporacijama ili projektima, te renome stručnjaka iz svojih područja.

5. Partnerstva i suradnje!

Nadalje, poželjno je provjeriti i sklopljena partnerstva i suradnje. Postoje stranice poput:

gdje možete provjeriti i istražiti koji su projekti povezani “smart contracts” ili pametnim ugovorima.

Izvor: Medium

Također, možete projeriti da li su u planu neke buduće suradnje, s kim, te u kojoj je fazi realizacija istog. Ako po tom pitanju nema nikakvih konkretnih realiziranih poslova, niti je u planu tako nešto, treba provjeriti razlog toga.

6. Kategorije kriptovaluta!

Provjerite kojim sektorom, odnosno područjem se bavi vaš projekt. Ako je to područje prezasićeno s takvim projektima, za očekivati je da će biti potrebno više posla i promocije da se čuje za taj projekt. U ovom slučaju područja poput metaversea i nft-a su zaista zasićena sa hrpom sličnih projekata.

Izvor: https://www.bitcoinmarketjournal.com/

Ono što se nadovezuje na gore izneseno je unikatonost našeg projekta. Ako je to već nešto viđeno ili kopija određenog projekta, onda vrlo vjerovatno nećemo vidjeti velike stvari od te kriptovalute.

Nadam se da ste uživali u ovom putovanju kroz samo jedan od mogućih puteva za otkrivanje, ali i analiziranje skrivenih kripto dragulja. Za kraj vam ostavljam izreku koja se može primijeniti u svakodnevnom životu, ali i kod kreiranja novih kripto projekata:

“The fastest way to make money is to solve a problem. The bigger the problem you solve, the more money you make.”

Steve Siebold