KOLUMNAShitcoini – prilika ili prevara!?

Matej Prša
Objavljeno: 16:47 May 09, 2022

Provjerite da li je ulaganje u “shitcoine” dobra prilika za vaš portfelj ili prevelik rizik koji se u konačnici ne isplati! Da li su shitcoini dobra prilika ili prevara?

Izvor: esports.com

Uvod

U svijetu kriptovaluta postoje razni projekti. Od kreiranja prve i najznačajnije kriptovalute Bitcoina još davne 2008. godine, do danas imamo više od 10.000 različitih kriptovaluta.
Na grafikonu ispod možemo vidjeti kojim tempom su se šire i stvarale nove kriptovalute. Ono što primjećujemo je da u posljednje dvije godine veliki porast kreiranja novih kriptovaluta.

Izvor: statisa.com

Svjedoci smo priča po raznim forumima i portalima, kako su pojedinci vrlo rano uskočili u “meme” coine i na taj način se brzo i enormno obogatili. Možda najpoznatiji primjer je Glaubera Contessota.

Riječ je o 33-godišnjaku koji je uložio svoju životnu ušteđevinu od 180.000 dolara u Dogecoin. Razlog tome je bio jedan od prvih tweetova Elona Muska o toj meme kriptovaluti. U to vrijeme cijena Dogecoina je bila oko 0,04 dolara. U vrlo kratkom periodu njegovo ulaganje postalo je vrijedno više od par milijuna dolara. Prema tradingview grafikonu, uspjeli smo napraviti računicu da je njegova investicija od 180.000 američkih dolara narasla za 1461% u svega dva mjeseca na 2.629.800 američkih dolara.

Izvor: tradeview

Rijetko koji investitor, pa čak i laik promatrač se zasigurno zapitao kako je ovo pošlo za rukom Glauberu, te su barem na trenutak poželjeli postupiti na sličan način. Ovako veliki skokovi vrlo često su karakteristični za shitcoine, što nas dovodi do zaključka da je ovo odlična prilika za brzom zaradom. Da li je zaista tako? Krenimo redom.

Definicija “shitcoina”

Prema najjednostavnijoj definiciji, Shitcoinom se smatra kriptovaluta sa vrlo malo ili bez vrijednosti. Prema investopediji ovakva investicija se smatra lošom investicijom.

Glavna karakteristika shitcoina jest u tome da njihova cijena u kratkom vremenskom periodu znatno skoči, što je popraćeno sa oštrim padovima. Vrijednost shitcoina se ogleda u tome što postoje, a ne što imaju neku svrhu.

Temeljne karakteristike shitcoina:

  • kriptovaluta sa malom ili bez vrijednosti
  • ne postoji konkretna primjena ili svrha
  • javljaju se dosta kasno, dosta nakon BTC-a i drugih ALT-ova
  • djeluju neozbiljno i često imaju “humor” u sebi
  • njihov “uspjeh” je kratkog vijeka

Shitcoin kriptovalute se mogu vrlo lako prepoznati jer imaju određeni “pattern“.

Prije svega njihov white paper je vrlo često identična kopija nekog drugog projekta, te je vrlo često napisan neshvatljivo i neutemeljeno.

Što se tiče razvojnog tima koji stoji iza kriptovalute, čest je slučaj da riječ o anonimnim osobama ili korisnicima pseudonima.

Službena stranica projekta vrlo često koristi besplatne domene, ili naočigled je nekvalitetno napravljen. Navode nerealne planove koje niti u jednom trenutku ne navode kako će realizirati.

Plan rada i roadmap je nedefiniran i vrlo upitan.

Za takve kriptovalute često se čuje putem oglasa na raznim internetskim stranicama, gdje se navodi da je to prilika za lakom zaradom.

Koriste se na prvu sa vrlo uočiljivim imenima. Ovdje navodimo ASS coin, što je akronim za australskog ovčara, zatim DICK coin i PUSSY coin kao tokeni posebno dizajnirani za suradnju sa porno industrijom.

Izvor: information-age.com

Primjeri shitcoina

Prema nekim istraživanjima danas je 3/4 projekta u suštini shitcoin. Vrlo je malo projekata koji zaista nude neku svrhu, konkretnu primjenu ili rješavanje nekog problema. Prema Coinmarketcap-u, ovo je lista od okarakteriziranih shitcoina.

Izvor: Coinmarketcap

Dva konkurenta, ali i možda najpoznatija shitcoina na tržištu su Dogecoin i Shiba Inu.

Jedan od razloga zašto mnogi ulagači se odlučuju za kupovinu ovakvih coinsa je velika marketinška propaganda. Zatim podatak o ogromnom broju tokena. Za primjer na tržištu danas postoji 10.000.000.000.000.000 (10 kvadrilijuna) ASS coina, a cijena svakog iznosi 0.000000001049$.

Mnogi ulagači smatraju da ako bi cijena dostigla iznos od 1$ da bi se znatno obogatili. Što zaista i jest istina, ali svim ozbiljnijim i realnijim ulagačima je jasno da se to vrlo vjerovatno neće dogoditi.

Zaključak

Mišljenje autora je da ulaganje u shitcoine vrlo rizično. Naravno, to ne znači da ne postoji mogućnost zarade kod ovakvih coina. Uglavnom, ovakva zarada je rezultat “momentuma”, “pumpa” ili puke sreće. Općenito stav zajednice ulagača je da su kriptovalute oblik špekulativnog ulaganja, dok je shitcoin možda i najbolji predstavnik špekulacija iz svijeta kriptovaluta.

Za kraj ove kolumne, ostao sam vam dužan konkretan odgovor na postavljeno pitanje.

Izvor: pexels.com

Da li su shitcoini prevara ili prilika?

Shitcoini vjerovatno nisu prevara u obliku da će netko nestati sa vašim novcem, odnosno kupljenim tokenima. Ono što je pitanje za vas jest, što ćete učiniti sa takvim tokenima kada izgube znatno na vrijednosti ili postanu bezvrijedni?

Prilika mogu biti ako prije svega imate sreće. Biti u pravom trenutku na pravom mjestu, odnosno kupiti i prodati shitcoine u trenutku kada su ostvarili najveći rast je moguće. Primjer toga nam je Dogecoin, ali vrlo često mnogi ulagači kada osjete malo konkretniju zaradu od par stotina posto izlaze iz projekta sa dobiti.

Sve je stvar vašeg osobno izbora i strategije ulaganja. Bilo kako bilo, shitcoini su postali sastavni dio kripto svijeta i vrlo vjerovatno će tu i ostati!