KOLUMNAŠto daje vrijednost kriptovalutama!?

Matej Prša
Objavljeno: 20:05 Jun 28, 2022

Uvod

Za temu današnje kolumne odlučio sam se dati odgovor na pitanje gdje se ogleda konkretna vrijednost kriptovaluta, odnosno koja je njihova uloga u financijskom svijetu. Smatram da je ovo jedno od fundamentalnih pitanja kriptovaluta.

Ako pogledamo neke druge financijske instrumente dolazimo do slijedećih zaključaka. Dionice plaćaju dividendu, te uvijek možemo konkretno vidjeti njihove financijske pokazatelje kroz izvješće o dobiti i gubitku, te stanje njihove materijalne i nematerijalne imovine u bilanci. Obveznice plaćaju kamatu i na taj način uvećavamo našu imovinu.

Mnogi protivnici kriptovaluta uvijek se vežu na pitanje što točno kreiraju kriptovalute, odnosno gdje se ogleda njihova vrijednost i primjena?

Izvor fotografije: outlookindia.com

Protivnici kriptovaluta

Jedan od najveći svjetskih investitora Warren Buffett, poznat je kao veliki kritičar i protivnik kriptovaluta. U svojim gostovanjima u raznim tv emisijama, kako i na sjednicama svoje korporacije Berkshire Hathaway ističe svoj poznati stav da kriptovalute nemaju vrijednost i da ništa ne proizvode/stvaraju.

Izvor: Youtube/CNBC

Poznata je njegova izjava, da ne bi kupio sve kriptovalute svijeta za 25$. Ističe da ne zna hoće li kriptovalute ići gore ili dolje u slijedećih 5 do 10 godina, ali da je uvjeren da ne proizvode ništa.

Još jedan poznati poduzetnik, osnivač velikog Microsofta, Bill Gates također ne ulaže u kriptovalute jer navodi da ulaže u stvari sa vrijednim outputima. Pozvao je ljude da budu oprezni sa ulaganjem u kriptovalute.

Jamie Dimon, američki milijarder, biznismen i bankar koji je ujedno bio i CEO JPMorgan Chase banke, najveće američke banke, nije najveći fan Bitcoina, ali uviđa vrijednost blockchain tehnologije.

Izvor fotografije: www.marketwatch.com

Mohamed A. El-Erian, egipatsko-američki ekonomist i biznismen, navodi da bi započeo s investiranjem u kriptovalute kada bi svi trejderi i špekulatori napustili ovo područje. Kako se sada čini, ovo se neće dogoditi tako skoro.

Korištenje ili upotreba kriptovaluta

Jedan od najčešćih odgovora na pitanje gdje konkretno možemo koristiti kriptovalute jest kod plaćanja. Ovaj odgovor ide i korak dalje pa se navodi i plaćanje kradljivcima podataka ili ucjenivačima. Unatoč odgovoru na upitnost moralnosti ovog poteza, nedvojbeno je da kriptovalute i njihova privatnost ovdje imaju jedan plus.

Konkretna primjena kriptovaluta se može vidjeti i kod kupovine automobila. U 3. mjesecu 2021. godine, Elon Musk je prihvatio Bitcoin kao platno sredstvo. Mnoge globalne tehnološke korporacije poput AT&T-a, Microsoft-a i Newegg-a prihvaćaju kriptovalute u svojim on-line trgovinama. Kako smo prenosili i na portalu, kupovina skupih satova i luksuzne robe moguća je putem kriptovaluta. Rolex, Patek Philippe i mnogi drugi prihvaćaju kriptovalute.

Drugi način korištenja kriptovaluta, prvenstveno Bitcoina u ovom slučaju jest usporedba sa zlatom. Bitcoin se vrlo često naziva i digitalnim zlatom. Nadalje, konkretna je upotreba kriptovaluta u gaming industriji i metaveresu.

Ako pogledamo povijesno rast Bitcoina, vrlo se teško može usporediti sa bilo kojim oblikom imovine. Ako se ovaj trend čak i uspori, način očuvanja imovine putem Bitcoina bi bilo sličnije ulaganju u brzorastući oblik imovine.

Izvor fotografije: www.cointelegraph.com

Što kriptovalutama daje konkretnu cijenu?

Općenito valute imaju vrijednost jer su tako ljudi odlučili. Razlog tome je lakoća razmjene određenih dobara i usluga. FIAT valute su se raširile diljem svijeta nakon što je zlato eliminirano kao platno sredstvo. Fiducijarni novac (FIAT), kao npr. dolar ili euro, nisu vezani u protuvrijednosti niti za jedan drugi oblik imovine (npr. komoditeti).

Kod FIAT novca se javlja problem inflacije, koja je trenutno vrlo aktualna tema. Bitcoin je zamišljen da uz druge primjene bude i borac protiv inflacije. Za razliku od fiducijarnog novca, koji se može uvijek dodatno “isprintati” i pustiti u promet, količina Bitcoina je ograničena. Nasuprot tradiocionalnim bankama i centralnim upravljačkim sistemom, kriptovalute polažu svoje temelje u decentraliziranu mrežu bez posrednika – trećih osoba.

Izvor fotografije: www.investopedia.com

Cijene kriptovaluta dirigiraju znatno dvije ekonomske varijable – ponuda i potražnja. Ponuda kriptovaluta ovisi o tome koliko je novih coina mintovano i koliko trenutnih vlasnika je spremno prodati svoje kriptovalute.

Potražnja ovisi o više faktora. Potražnja će konkretno porasti s obzirom na primjenu i korisnost određene kriptovalute. Ako je projekt kvalitetan, ima brze transakcije, male naknade i ako su drugi biznisi primjenili njihovu korisnost, samim time potražnja će porasti. To će pogurati i cijenu prema gore.

Zaključak

Vrijednost Bitcoina, s vremenom je za očekivati da će rasti. Kako je ograničeni broj ove kriptovalute na 21 milijun Bitcoina, sigurno da ono što je rijetko, a postoji potražnja za tim, prema ekonomskim postulatima dovodi do porasti cijene. Kako se očekuje da će posljednji Bitcoin biti izrudaren oko 2140. godine, tada će broj Bitcoina biti fiksan. To je sigurno i jedan od glavnih argumenata u ovoj kolumni, što daje vrijednost kriptovalutama.