KOLUMNAUloga i značaj 2021. godine u svijetu kriptovaluta!

Matej Prša
Objavljeno: 00:28 Apr 24, 2022

Prošla 2021. godina zasigurno će dugo ostati zapamćena i zapisana u povijesnim knjigama.

Izvor: pexels.com

Kako se na ovom portalu bavimo pisanjem i osvrtom na svijet iz aspekta financija i ulaganja u kriptovalute, u ovom članku ćemo prikazati koliko je uspješna bila prošla godina sa strane zarade u kripto svijetu.

Ono po čemu je prošla godina bila značajna jest konačno prihvaćanje kriptovaluta širom svijeta, te čak možda i brže od očekivanog prihvaćanje kriptovaluta od strane određenih institucija. Također mnogo korporacija su prihvatile kriptovalute kao legalno sredstvo plaćanja. Tri korporacije koje bih ovdje istaknuo su Tesla, Microstrategy i PayPal.

Izvor: Financial Times

Vlasnik Tesle, Elon Musk, objavio je kupovinu Bitcoina i to za 1.5 milijardi američkih dolara. Isto tako Tesla je omogućio kupovinu svojih automobila sa ovom kriptovalutom. To je bio i jedan od razloga zašto je Bitcoin u veljači prošle godine “poletio” i vrlo brzo prešao cijenu od 50.000$ po prvi put u svojoj povijesti. Svi mi koji pratimo kako dionice, tako i kriptovalute, znamo koliko puno utjecaja imaju potezi i objave Elona Muska na cijene mnogih kriptovaluta.

Tesla buys $1.5 billion in bitcoin, plans to accept it as payment

Izvor: PCmag

Samo jedan dan poslije objave Vise, Paypal je objavio da će omogućiti kripto plaćanja. Paypal je omogućio svojim korisnicima da ulože najmanje 1$ u Bitcoin preko već svog postojećeg računa. Isto tako prema nekim izvorima PayPal istražuje ideju da lansira i svoju vlastitu kriptovalutu.

You don’t actually own the bitcoin you buy on PayPal. But you can still make a profit

Izvor: microstrategy.com

Nedugo nakon toga korporacija Microstrategy je objavila kupovinu Bitcoina za više od 600 milijuna američkih dolara. Do ovog trenutka u svom vlasništvu imaju oko 72,000 coinsa. U veljači ove godine procjenjuje se da ova korporacija ima uloženo u kriptovalute najviše novaca od svih korporacija u svijetu. Njihova kriptoimovina jest procijenjena na vrtoglavih 3.6 milijarde američkih dolara.

MicroStrategy to Continue Buying Bitcoin Despite Market Tumble, CFO Says

U rujnu 2021. godine, El Salvador je postala i prva država u svijetu koja je službeno prihvatila Bitcoin kao legalnu i zakonitu valutu, unatoč mnogom skepticizmu i međunarodnom upozoravanju na ovaj potez.

In Global First, El Salvador Adopts Bitcoin as Currency

Non-fungible tokeni (NFTs) – oblik digitalne imovine, je doslovno eksplodirao prošle godine. Mnoge NFT umjetnine su bile prodavane za doslovno par milijuna američkih dolara. Iako se njima trgovalo od 2017. godine, NTF-evi su doživjeli potpunu afirmaciju tek početkom 2021. godine, te su imali ogroman skok preko ljeta prošle godine. Na jednoj od najvećih NFT tržinica OpenSea, u listopadu prošle godine ostvareno je prometa u visini od 2.6 milijarde američkih dolara, što je ogroman porast. Ako uzmemo isti mjesec u 2020. godini, tada je promet iznosio svega 4.8 milijuna američkih dolara.

What Is An NFT?

Izvor: bbc.com

Kada pogledamo brojke prema državama glede ulaganja u kriptovalute, jasno se da zaključiti da Sjedinjene Američke Države prednjače prema zaradi. Čak šest puta više od svog prvog pratitelja – Ujedinjenog Kraljevstva.
Ukupno gledano, kada zbrojimo dobit od svih kriptovaluta, u prošloj godini ostvarena je ukupna dobit od 162,7 milijardi američkih dolara, što je ogroman rast s obzirom na 2020. godinu, gdje je ostvareno svega 32,5 milijardi američkih dolara.

Na prvom mjestu u 2021. godini se nalaze Sjedinjene Američke Države i to sa zaradom od skoro 47 milijardi američkih dolara. Nakon njih nam dolazi Ujedinjeno Kraljevstvo sa 8 milijardi američkih dolara, pa nakon njih Njemačka, Japan i Kina.

Sjedinjene Američke Države, iako su vodeće na prvom mjestu, doživjele su ogrnomnu ekspanziju i širenje štoi se tiče zarade, jer se procjenjuje da je zarada se povećala za 476% s obzirom na zaradu od 8,1 milijardi dolara od prijašnje godine.

Izvor: cointelegraph.com

Zanimljivo je istaknuti i slijedeće podatke. Turska se nalazi na 11. mjestu prema bruto domaćem proizvodu (BDP-u), sa 2,7 milijardi dolara, ali su na šestom mjestu prema dobitku od kriptovaluta, i to sa čak 4,6 milijardi dolara. Vijetnam se nalazi prema BDP-u na 25. mjestu od 1,1 milijardi dolara, a prema zaradi od kriptovaluta na 16. mjesto u iznosu od 2,7 milijardi dolara. Ukrajina zauzima 40. mjesto u BDP-u sa 576 milijardi dolara, ali 13. po ostvarenom dobitku od kripto valuta od 2,8 milijardi dolara.

Jedna velika država koja nije doživjela eksponencijalni rast kao neke druge države je Kina. Prema zaradi je ostvarila i dalje impresivnih 5,1 milijardi američkih dolara, ali s obzirom na 2020. godinu i tadašnjih 1,7 milijardi američkih dolara nisu impresionirali kao neke druge države. Obzirom da su postojale određene kripto restrikcije ipak ova brojka je i dalje zadovoljavajuća.

Na slijedećem grafikonu možemo vidjeti prihode po vrstama kriptovaluta u navedenim državama. Ne iznenađuje nas da Bitcoin i Ethereum prednjače.

Izvor: Chainalysis

Što se tiče pojedinačnih kriptovaluta, u 2021. godini, mnoge kriptovalute su imale veću stopu rasta od Bitcoina i Ethereuma. Ovdje ističem projekt Terra, koji je eksplodirao za 12,967.3% u 2021. godini, a vrlo blizu je i Solana sa rastom od 11,177.8%. Na fotografiji ispod možete vidjeti najpopularnije kriptovalute i njihovo kretanje u prošloj godini.

Izvor: Tradingview

Prema svemu navedenom 2021. godina će biti zapamćena kao jedna od najznačajnijih godina u ne tako dugačkoj povijesti kriptovaluta. Osim globalnog prihvaćanja kriptovaluta, prije svega od mnogih državnih institucija, pa tako i internacionalnih korporacija, zatim i širenje malih ulagača diljem svijeta, prikazuje nam zapravo koliko potencijala leži i kriptovalutama. Nadalje, s ovim pozitivnim koracima, tek je otvoren put za daljnje improvizacije i implementaciju mnogih projekata u svakodnevni život, stoga sam uvjeren da tek najbolje godine dolaze za nas korisnike, ali i ulagače u kripto projekte.