KOLUMNAUloga i značaj Decentraliziranih financija (DeFi)!?

Matej Prša
Objavljeno: 16:51 Jun 17, 2022

Jedna nova kategorija koja će zasigurno modernizirati i unaprijediti svjetski financijskih sustav naziva se Decentralizirane financije (DeFi). U današnjoj kolumni provest ću vas u kratko putovanje od pojma, uloge i značaja DeFi-a.

Centralizirane financije

Kao što i samo ime govori decentralizirane financije dolaze od engleskih riječi Decentralized Finance što još skraćeno se u literaturi naziva i DeFi. Za razumijevanje pojma decentraliziranih financija, prvo moramo razjasniti pojam centraliziranih financija. U tom slučaju centralno tijelo jest banka odnosno neka druga centralizirana i autoritativna institucija. U predmetu decentraliziranih financija, uklanja se posrednik, treća osoba, odnosno financijska institucija – banka.

U centraliziranim financijama, vaš novac drže banke, korporacije čiji prvenstvenim cilj jest stvaranje novca. Povijesno gledano najbogatiji pojedinci, grupe ili čak i države su bile one koje su kontrolirale bankarski sustav. Samo za održavanje vaših bankovnih računa, banke naplaćuju naknade. Kada obavite neke transakcije, pogotovo u neku drugu banku, također ćete biti naplaćeni za osjetne naknade. U slučaju pozajmice (kredita) banke će vas zaista pošteno “oderati”.

Neke glavne značajke koje se smatraju prednošću Decentraliziranih financiju su:

 • uklanjaju se naknade (fees) koje banke i druge financijske institucije nameću i naplaćuju za svoje usluge
 • držite financijske instrumente osigurane u digitalnim novčanicima umjesto na bankovnim centraliziranim računima
 • bilo tko sa internet konekcijom može pristupiti
 • omogućava vam transfer sredstava u svega par sekundi
 • smanjuju period transakcija i povećavaju pristup financijskim uslugama

Decentralizirane financije

Decentralizirane financije eliminitraju posredinike, što omogućava korisnicima, trgovcima i poslovima da obavljaju transakcije putem modernih tehnologija. Ovo je sve ostvarivo putem peer-to-peer financijske mreže, koja se sastoji od nužnih elemenata poput; sigurnosnih protokola, konekcije, softwarea i hardwarea.

Na ovaj način sa bilo kojeg dijela svijeta putem internet konekcije možete prebacivati, posuđivati i trejdati koristeći software. DeFi aplikacije nude korisnicima više kontrole nad njihovim novcem, koristeći osobne novčanike i usluge trgovanja koje su prilagođene pojedincima.

U slučaju decentraliziranih financija, tržište je uvijek otvoreno, što znači da ne postoje centralna tijela koja mogu odbiti ili blokirati uplate/isplate. Ujedno i ove usluge koje su prethodno bile spore i podložne ljudskoj pogrešci, sada postaju automatizirana i sigurna.

Izvor: https://en.wikipedia.org/wiki/Decentralized_finance

Uloga i značaj DeFi-a?

Blockchain tehnologija i kriptovalute su okosnica i temeljej tehnologije decentraliziranih financija. Uz pomoć njih ovo je moguće provesti u realnost.
Blockchain je decentraliziran, gdje se sve financijske transakcije zapisuju u obliku računalnog koda. Konkretno, decentralizacija ovdje predstavlja mogućnost anonimnim korisnicima da obavljaju transakcije uz verifikaciju. Transakcije se verificiraju i obavljaju putem strana koje koriste istu blockchain tehnologiju, kroz složene procese rješavanja kompleksnih matematičkih problema, dodavajući novi blok na transakciju u blockchain lanac.

Prikaz decentraliziranih financija.

DeFi je podržan od strane decentraliziranih aplikacija, koje se skraćeno još i nazivaju “dapps“, ili drugim programima pod nazivom “protokoli“. Dapps i protocols vrše transakcije putem dviju glavnih kriptovaluta – BTC-a i ETH-a. Dok je Bitcoin popularnija kriptovaluta, Ethereum je prilagodljiviji za širu upotrebu, što znači da se više dapps i protocols koristi Etherovom kodom.

Implementacija!

Danas imamo Decentralized exchanges (DEX), odnosno decentralizirane mjenjačnice koje dozvoljavaju izravne peer-to-peer transakcije kriptovaluta, bez posredovanja treće osobe. U ovakvim transakcijama, treće osobe koje bi normalno obavljale transfer i sigurnosne usluge, kao što su banke, brokeri, vladine institucije, zamijenjene su sa blockchain tehonologijom. U ovom slučaju dolazi i do primjene pametnih ugovora (smart contracts).

Najpopularnije DEX mjenjačnice su:

 • Coinbase.
 • Crypto.com.
 • Gemini.
 • BitMart.
 • Kraken.
 • Cash App.
 • Bisq.
 • Final Verdict.