KOLUMNAZašto je grafika u Metaverseu i dalje toliko loša?

Matej Prša
Objavljeno: 19:00 Sep 04, 2022

Kao veliki zaljubljenik video igara, uvijek sam se radovao započeti novu igricu koja je napravila korak unaprijed u grafičkim postavkama. Upravo na taj način sam dobivao još bolji osjećaj i prikaz onoga što igram, tako da se mogu u potpunosti “stopiti” i uživjeti u priču glavnog karaktera. Koliko samo noviteta u grafici je donio direct x, unreal engine, pa sve do ray tracinga. Grafika u Metaverse igricama je ipak malo drugačija.

I dalje nakon potrošnje od 177 milijardi američkih dolara, grafika u Metaverseu i dalje su ispod nekog gaming standarda za doba u kojem živimo. Metaverse je reklamiran kao mjesto gdje ćemo provesti svoje živote u budućnosti,ali vizualni prikazi još uvijek ostavljaju mnogo mjesta za napredak.

Izvor: Meta

  • I dalje nakon dosta uloženog novca grafika u Metaverseu je poprilično loša
  • Samo ove godine je uloženo više od 177 milijardi američkih dolara

Bliži se 20 godina od izlaska Second Lifea, ranog pokušaja da se napravi igrica za više igrača koji je napravio Linden Labs, u kojem su ljudi počeli živjeti, raditi, kao i zarađivati ​​mnogo novca. Dva desetljeća kasnije, obećanje koje je prvi put nagoviješteno u Second Lifeu približava se stvarnosti, jer uporni digitalni svijet metaverzuma počinje prodirati u mainstream.

Virtualna realnost bez granica uvjerili bi prosječnu osobu da će morati početi planirati život koji će biti trajno povezan s VR slušalicama i naočalama.

Milijarda nas trebala bi ući u metaverzum do kraja desetljeća, prema zamislima Marka Zuckerberga. Dok u međuvremenu istraživačka banka Citi kaže da će industrija metaverzuma podržati gospodarstvo koje bi moglo vrijediti od 8 bilijuna do 13 bilijuna dolara do istog vremenskog perioda. Zapanjujuće brojke poput ove privukle su preko 177 milijardi dolara ulaganja u metaverzum od početka 2021.

Izvor: Meta

Sve ovo na prvu zvuči odlično, ali postoji samo jedan problem. Grafika platformi koje se najavljuju kao predvodnici te budućnosti izgledaju otprilike isto – ako ne i gore – od 20 godina starog Second Lifea.

Kada je Meta ovog tjedna najavila lansiranje svoje metaverse platforme Horizon Worlds u Francuskoj i Španjolskoj, dočekana je s raširenim ismijavanjem. Glavninu kritika podnio je “mrtvooki” crtani avatar bez nogu izvršnog direktora Marka Zuckerberga, što je dovelo do brzog redizajna.

Izvor: https://pathofex.com/

Nisu pogođeni samo igrači velikih korporacija. Web3 metaverse platforme poput Decentralanda također su bile izložene kritikama zbog svojih grafičkih stilova. Usporedbe radi, ako pogledamo grafiku sa današnjih igrica, te sliku grafike iz Decentralanda, jasno se vidi koliko grafika zaostaje.

Izvor: Decentraland

Postoji mnogo razloga zašto je to problem, a s različitim platformama nude različite izgovore ovisno o grafičkim temeljima koje nude.

Jedan od glavnih problema s kojima se trenutno suočavaju u metaverseu jest taj da renderiranje grafike u stvarnom vremenu što zahtijeva puno procesorske snage i superbrze internetske konekcije koje nisu uvijek dostupne korisnicima. Grafičke kartice i brzine širokopojasne veze ograničavaju sposobnost metaverzuma da prikažu vrlo detaljnu grafiku, što znači da se umjesto toga često oslanjaju na grafiku sa manjim detaljima.

Metaverse igre često imaju lošiju grafiku od MMO igara jer su po dizajnu puno otvorenijeg svijeta. Umjesto da dopušta korisnicima jednostavno praćenje unaprijed programiranog popisa naredbi, što igre rade, metaverzum teoretski dopušta beskonačan broj opcija koje se ne mogu unaprijed prikazati i pozvati kada je potrebno.

Nadalje, za učitavanje videoigara treba vremena. To se događa kada se igra prvi put učitava, kada se započinje nova razina i (ponekad) kada se ulazi u novo područje. Međutim, metaverse nije unaprijed instaliran na vašem računalu, pa se mora učitati u stvarnom vremenu.

To znači da se sve grafike, skripte, postavke okruženja, zvučni efekti, igrači i više od toga, moraju učitati dok im se približavate. Prvo se prenose putem vaše internetske veze, a zatim ih obrađuje vaša grafička kartica.

Budući da bolja grafika zahtijeva više vremena prijenosa, učitavanja i obrade, jednostavno nije izvedivo koristiti poboljšanu grafiku u stvarnom vremenu. I to pod pretpostavkom korištenja moćnog stolnog računala s pristojnom internetskom vezom.

Virtualna stvarnost i u ovom trenutku igra značajnu ulogu u metaverzumu. Međutim, uključuje još jedan dodatan problem osim već nabrojanih.

V/R okruženja stavljaju jedinstveni pritisak na procesore. Moraju reagirati u stvarnom vremenu na svaki vaš suptilni pokret. To uključuje čak i najmanji trzaj glave koji obično prolazi nezapaženo.

Izvor: PCworld

Praćenje svakog vašeg pokreta zahtijeva značajnu količinu procesorske snage. Čak i mala količina kašnjenja može brzo uzrokovati mučninu. Dakle, zapravo nema prostora za smanjenje interaktivnosti. Jedini izbor koji programeri igara imaju u smanjenju procesorskih resursa je smanjivanje grafike.

Većina metaverse platformi također komunicira s blockchain tehnologijama, uključujući i kripto novčanike. Decentraland, The Sandbox i Meta Ruffy samo su neki od mnogih virtualnih svjetova koji rade s vlastitim kriptovalutama. Ponekad se te valute koriste unutar i izvan virtualnog svijeta.

Budući da se transakcije i ekonomije ovih virtualnih svjetova oslanjaju na suradnju s blockchain platformama u stvarnom vremenu, moraju se smanjiti u drugim područjima. Ovo, još jednom, znači smanjenje grafike. Otud još jedan razlog zašto je metaverse grafika tako loša. Previše je drugih procesa koji imaju prioritet.

Ako uzmemo sve navedeno konačno možemo dobiti širu sliku i shvatiti sam meritum ovog problema. Ono što nas raduje je svakako da se nalazimo u počecima ovakvih igrica, te da s dolaskom jačih grafičkih kartica i bržih internet konekcija otključavamo i prostor za napredak kako i grafici tako i u svemu drugom.

Izvori: Decrypt

Imetmeta