Da li je Bitcoin korelacija sa tržištem dionica došla kraju?

Aug 18, 2022

Korelacija između cijene bitcoina i tržišta dionica porasla je na nove najviše razine ove godine. Kao rezultat toga, kretanja na makro tržištima imala su velik utjecaj na cijenu bitcoina, što je jedan od razloga nedavnog pada cijene. Ali kako je vrijeme prolazilo, bitcoin je radio na tome da se odvoji od ove visoke korelacije. Sadašnji podaci pokazuju da bi cijene kriptovaluta ipak mogli imati uspjeha u konačnici.

Izvor: binance.com

  • Da li je došlo do prestanka korelacije između cijena tržišta dionica i kriptovaluta?

Brojni čimbenici stoje iza slabljenja korelacije bitcoina s burzom dionica. Neki od njih su sasvim očiti, dok drugi ostaju malo skriveni iza scene. Ipak, krajnji rezultat je bio isti.

Rasprodaje Bitcoin rudara bile su jedne od najistaknutijih u posljednje vrijeme. S padom cijene, rudari su bili prisiljeni prodati svoje posjede zbog rastućih kamata i rastućih cijena energije.

Još jedan faktor bilo je jedno od najvećih javnih poduzeća koje je rasprodalo svoj BTC holding. Tesla je držao oko 48 000 BTC-a, ali je na kraju prodao 75% svih svojih posjeda. Ovo smanjenje udjela bitcoina u velikim tvrtkama dovelo je do pada korelacije bitcoina s drugim korporacijama.

Izvor: Skew

Također, došlo je do pada financiranja kripto korporacija. Kako tržište ulazi u još jedno rastegnuto bear tržište, očekuje se da će ta ulaganja nastaviti opadati. Dodajte povećanu cijenu kapitala i ta korelacija bitcoina s burzom počela je slabiti.

U posljednjih nekoliko mjeseci bitcoin je zadržao relativno stalnu korelaciju s burzom. To ima veze s izvedbom, bilo boljom ili lošijom u odnosu na dionice. Jedan od najistaknutijih dokaza korelacije je tendencija visokog rasta kada postoje dobici na tržištu dionica. Međutim, kolovoz je pokazao drugačiji niz za oba tržišta.

Obično, kada burza bilježi neku vrstu rata, cijena bitcoina reagira nadmašivanjem te cijene. Ali u mjesecu kolovozu, Nasdaq je dosad porastao za 5,77%, dok je bitcoin zabilježio rast od samo 2,67% u mjesecu. To odstupa od prirodnog trenda bitcoina koji bilježi veće dobitke u usporedbi s Nasdaqom, što je dokaz da korelacija tržišta dionica slabi.

Kretanje cijene Bitcoina

Unatoč tome, korelacija s Nasdaqom još uvijek je relativno visoka. Arcane izvještava o trenutnoj razini od 0,55. Dakle, iako se definitivno događa neki oblik slabljenja, vrlo je malo vjerojatno da bi ti čimbenici mogli uzrokovati potpuno slabljenje i odvajanje od tržišta dionica.

Izvor: Bitcoinist

Ostale vijesti s portala: ETH MERGE ĆE BITI DOBRA STVAR ZA COINBASE!