Detalji hapšenja osnivača Terraform Labs – Do Kwona

Mar 26, 2023

Avion privatne kompanije “Alliance Jet”, spreman za let do Dubaija, čekao je prije dva dana na podgoričkom aerodromu Do Kwona, on, međutim, nije prošao dalje od pasoške kontrole…

Foto: Boris Pejović, Vijesti

Avion privatne kompanije “Alliance Jet”, spreman za let do Dubaija, čekao je prije dva dana na podgoričkom aerodromu Do Kvona, on, međutim, nije prošao dalje od pasoške kontrole – graničnom policajcu koji je provjeravao njegova dokumenta upalila se aplikacija “Find” sa upozorenjem – “uhapsiti”.

Inspektori kojima je državljanin Južne Koreje predao pasoš Kostarike, odmah nakon toga kontaktirali su kolege iz Interpola u San Hoseu.

”I dobili odgovor da se navedeno lice ne pojavljuje u njihovim podacima u nacionalnom prebivalištu, a da identifikacioni broj 8-0090-0088 pripada drugoj osobi. Odgovorili su i da pasoš za koji su tražili provjeru nije registovan u njihovoj zemlji”, saznaju “Vijesti” iz istrage.

Pregledom njegovog prtljaga inspektori su pronašli i putne isprave Belgije i Južne Koreje.

Provjerama je utvrđeno da su i belgijske isprave koje je posjedovao Kwon falsifikovane.

Foto: Boris Pejović

Pored Do Kwona, na podgoričkom aerodromu je uhapšen i njegov saradnik – Han Chang Joon, CFO Terraform Labs.

”Pregledom ručnog prtljaga državljanina Južne Koreje Han Chang Joona pronađene su putne isprave Koreje na njegovo ime i putna isprava i lična karta Belgije izdata na ime Wang Thomas… Utvrđeno je da su belgijske isprave falsifikovane”.

Nakon kontrola, Kwon i Han su uhapšeni zbog krivičnog djela falsifikovanje isprava.

Traže prevodioca i tvrde da su dokumenta originali

Kwon i Joon su saslušani u tužilaštvu u noći izmedju četvrtka i petka. Oni su negirali ovo krivično djelo i tvrdili da su na podgoričkom aerodromu koristili originalne dokumente.

Tužilac Šabotić odredio im je zadržavanje i predložio sudiji za istragu Osnovnog suda u Podgorici da ih pošalje u Istražni zatvor, jer ih smatra da kada bi se našli na slobodi, ubrzo bi pobjegli, što bi ometalo istragu.

Medjutim, postupak je bio na kratko prekinut, zbog zahtjeva njih dvojice za prevodiocom.

Sudija za istragu koji je trebalo da odluči o predlogu tužilaštva da ih pošalje u pritvor odbio je da im obezbijedi prevodioca za južnokorejski jezik, nakon čega je branilac državljana Južne Koreje, advokat Branko Anđelić, tražio izuzeće postupajućeg sudije.

Sudije su pokušale da nadju prevodioca, medjutim to im nije uspijelo, pa se osumnjičeni nisu dalje izjašnjavali povodom krivičnih djela.

Sudija za istragu Miladin Pajović odredio im je pritvor do 30 dana, a branilac Kvona i Joona najavio je da će se žaliti na tu odluku.

Podsjetimo, Kwon i Joon su uhapšeni na podgoričkom aerodromu u četvrtak, kako je saopštio ministar unutrašnjih poslova Crne Gore, Filip Adžić na svom tviter nalogu.

Izvor: Vijesti

Slično: U PODGORICI UHAPŠEN OSNIVAČ TERRA LUNA – DO KWON