Developeri Ethereum-a u završnoj fazi testneta!

Jul 29, 2022

Developeri Ethereum-a su objavili pojedinosti i detalje oko zadnjih provjera prije ovog dugo očekivanog spajanja, nakon što je cijena Ethereuma je porasla za 14%.

Izvor: U.today

  • Ethereum 2.0. nadogradnja ulazi u testnet fazu
  • Developeri dovršavaju proof-of-stake testnet tranziciju koja će se izvršiti na Goeril testnetu

Poslednja proof-of-stake testnet tranzicija će se izvršiti na Goeril testnetu, najbližoj simulaciji Ethereum glavne mreže. Goeril verzija Beacon chaina se zove Prater i biće spojena na testnet između 6. i 12. avgusta u nadogradnji zvanoj Paris, prema ovom saopštenju.

Prije nego što se ovo dogodi, ranija nadogradnja zvana Bellatrix treba da se uradi da bi se Prater pripremio za spajanje sa Goeril-om. Ovo bi trebalo da se dogodi 4. avgusta.

Izvor: Twitter

U istaknutom priopćenju se navodi da će operateri izvršiti nadogradnju i konsenzus sloja i izvršnog sloja u isto vrijeme. Vlasnici Ethereum kriptovaluta i ulagači neće morati vršiti nikakve nadogradnje povodom ovog prelaska na proof of stake model.

Ove promjene pogađaju samo operatore čvorova na mreži i korisnike u testnetu. Prema ranijem izvješću od strane developera, stvarno spajanje bi trebalo se dogoditi 19. 9. Ovo bi moglo i ponovo se odgoditi putem službenog puta ukoliko se pojave dodatni problemi tokom Goeril faze testiranja.

Početkom ovog mjeseca, deveti shadow fork je pušten u rad, iz razloga da se se testira funkcija povećavanja maksimalne vrijednosti koja se može izdvojiti (maximal extractable value – MEV – boost feature).

Ovo spajajne je već dugo očekivano te se on njemu piše i pričao kao najveća nadogradnja Ethereuma od njegovog stvaranja. Međutim, prelazak na proof-of-stake se trebao dogoditi prije nekoliko godina, a česta odgađanja su pomalo iznervirala ulagače i fanove ovog projekta.

U vrijeme pisanja ovog teksta, 13,1 milion ETH tokena je zaključano na Beacon chainu. Ovo predstavlja 10,7% totalne ponude novčića i trenutna vrijednost zaključanih tokena iznosi oko 21,5 milijardu američkih dolara. Ulagači trenutno uživaju 4,6% dobiti na godišnjem nivou, za uložena sredstva.

Izvor: U.today

Slične vijesti: CARDANO ODGODIO VASIL HARDFORK ZA PAR TJEDANA!