Dobar posao Monera!

Aug 24, 2022

Kao što su rekli programeri Monera još 16.7.2022.godine mreža Monero usvojila je konsenzus zajednice da pokrene mainnet hard fork na visini bloka 2,668,888. Hard fork popularnog novčića za privatnost uključit će povećanje veličine prstena lanca s 11 na 16, dodavanje oznaka za izlaznu jedinicu i implementiranje promjene naknada.

Izvor. currency.com

  • Monero, jedna od najvažnijih kriptovaluta za privatnost, izvršila je nadogradnju protokola
  • Hard fork je uspješno izvršen na bloku 2,668,888, zahvaljujući kolektivnom naporu preko 70 programera, a ovo se dogodili nakon skoro 4 mjeseca od datuma objavljivanja

Ovaj hard fork donosi nekoliko poboljšanja u unutrašnji multi-signature mehanizam, da bi se osigurala razmjena informacija kao što je razmjena ključeva i sinkronizacija između novčanika. Monerova veličina bloka raste 14x godišnje umjesto 32x (što utječe na vrijednost njegove naknade). Konačno, Bulletproofs, zero-knowledge sistem koristit će se za range proof u Moneru. Značajka će rezultirati bržom enkripcijom i provjerom na blockchainu.

Jedno konkretno i značajno poboljšanje koje donosi nova nadogradnja je View tags,te je ovo nova mogućnost koja dozvoljava da se sinkronizacija novčanika poveća za 30 do 40%. Ovo je ključno za povećavanje ukupne performanse cijelog ekosistema sagrađenog oko Monero (XMR).

Izvor: Twitter

Ovo je čak petnaesta po redu nadogradnja Monero mreže i vrlo vjerovatno neće biti posljednja. Monero je jedan od dugovječnijih projekata koji je preživio sve zadnje bear markete, te je i dalje ozbiljan projekt.

Izvor: Cointelegraph

Ostale vijesti: STABLECONI DRŽE VIŠE AMERIČKOG DUGA NEGO BERKSHIRE HATHAWAY!