Kako rudariti Bitcoin?

Jan 14, 2022

Šta je Bitcoin rudarenje?

Proces dodavanja novih transakcija u Bitcoin blockchain je poznat kao Bitcoin rudarenje. Može se reći da je to komplikovan i naporan posao, koji nekada zahtjeva dosta energije uredjaja koji se koristi. Bitcoin rudari koriste PoW tehniku, u kojoj se računari takmiče u rešavanju matematičkih problema koji potvrđuju transakcije.

Generalno, rudari pokušavaju da generišu 64-cifreni heksadecimalni broj, koji se naziva heš, koji je manji ili jednak ciljnom hešu. Bitcoin heš stopa označava procijenjeni broj hešova koje su kreirali rudari koji pokušavaju da reše trenutni Bitcoin blok ili bilo koji dati blok.

Ova stopa se mjeri u hešovima u sekundi, ili H/s. Kako bi se Bitcoin uspješno rudario, najčešće koristimo megaheš (MH/s), gigaheš (GH/s) i teraheš (TH/s).

Photo: pexels

Kako rudariti Bitcoin?

Bitcoin rudarenje je trenutno mnogo manje profitabilno nego što je nekada bilo. Prvi Bitcoin blokovi nagradjivali su rudare sa 50 BTC-a, medjutim ovaj broj je sada znatno manji zbog halving-a. Nagrada za jedan blok se prepolovi na svakih 210.000 blokova (otprilike svake četiri godine). Ovo je smanjeno na 25 BTC u 2012. Do 2016. ponovo je prepolovljeno na 12,5 BTC. Zatim, nagrada je ponovo smanjena 11. maja 2020. na 6,25 BTC. Sada vam je valjda jasno zašto je Bitcoin rudarenje postalo mnogo manje profitabilno.

Upravo jer je potrebna ogromna količina snage da bi se Bitcoin profitabilno rudario sada, to najčešće rade velike institucije sa jakim i mnogobrojnim mašinama. Neke od najpoznatijih kompanija koje se bave Bitcoin rudarenjem su: Hive Blockchain (HIVE), Riot Blockchain Inc. (RIOT), Marathon Digital Holdings Inc. (MARA).

Kako se broj transakcija povećava, iznos koji rudari dobijaju se smanjuje. Do 2140. očekuje se da će svi Bitcoin-i biti izrudareni, i pušteni u cirkulaciju.

Jedini način da vi rudarite Bitcoin je uz pomoć ASIC mašina. Ove mašine su često veoma skupe. One mogu samo da rudare Bitcoin, i veoma su efikasne u tome.

Ako želite da rudarite sa uobičajenim komponenatama (CPU, GPU…) moraćete da pogledate druge kriptovalute, kao što je Ethereum. Iako i ovi uređaji mogu da rudare Bitcoin, oni to rade veoma sporim tempom i to ne može biti profitabilno već je samo gubljenje vremena i struje.

Reference