Šta je Bitcoin i kako funkcioniše?

Jan 14, 2022

Definicija

Bitcoin je prva kriptovaluta koju je kreirao Satoši Nakamoto (pseudonim) – osoba ili tim koji je predstavio isti u whitepaper-u 2008. godine. U suštini Bitcoin funkcioniše na prilično jednostavan način: digitalni novac koji omogućava sigurne ravnopravne transakcije na internetu. U potpunosti je decentralizovan, što znači da bilo koje dvije osobe, bilo gdje u svijetu, mogu da šalju BTC jedna drugoj bez učešća banke, vlade ili druge institucije.

Photo: pexels

Stvoren je kao alternativa postojećim FIAT valutama. Danas su FIAT valute kao što su euro, britanska funta i američki dolar, najčešće korišćene vrste novca na globalnom nivou. FIAT valute kontroliše nacionalna vlada i iste su podržane samim povjerenjem u tu vladu.

Kako i gdje funkcioniše Bitcoin?

Pomenuli smo da Bitcoin ne kontroliše ni jedna država/institucija/vlada, samim tim stope inflacije i monetarna politika koji tradicionalno utiču na vrijednost valute ne važe za Bitcoin.

Bitcoin je zasnovan na blockchain-u. Blockchain je veliki skup podataka sačinjen od jedinica koje se nazivaju blokovi koji sadrže informacije o svakoj transakciji, kao što su kupac i prodavac, vrijeme i datum, ukupna vrijednost i jedinstveni identifikacioni kod za svaku razmjenu. Unosi su povezani hronološkim redosledom, formirajući digitalni lanac blokova. Blockchain je u potpunosti decentralizovan, što znači da ga jedan entitet ne kontroliše.

Ideja da svi mogu da učestvuju i uredjuju blockchain može izgledati nesigurno, medjutim to je upravo ono što Bitcoin čini pouzdanim i sigurnim. Da bi neko bio uključen u Bitcoin blockchain, blok transakcije mora biti potvrđen od strane većine Bitcoin rudara.

Postoje 3 važna faktora kada govorimo o funkcionisanju Bitcoina:

  • Blockchain
  • Transakcije (privatni ključevi)
  • Rudarenje (verifikacija transakcija)

Blockchain

Kao što smo pomenuli ranije, sve potvrđene transakcije su uključene u blockchain. Kako novi podaci pristižu, oni se unose u novi blok. Kada je blok popunjen podacima, on je lančano povezan sa prethodnim blokom, što čini podatke povezane zajedno hronološkim redom. Svaka transakcija u Bitcoin blockchain-u je trajno zabilježena i dostupna na pregled svima.

Photo: pexels

Transakcije

Transakcija je prenos vrijednosti između dvije Bitcoin adrese. Bitcoin novčanici čuvaju tajni dio podataka koji se zove privatni ključ, i on se koristi za potpisivanje transakcija, pružajući matematički dokaz da su došli od vlasnika novčanika. Potpis takođe spriječava da bilo ko mijenja transakciju nakon što je izdata. Sve transakcije se emituju na mreži i obično počinju da se potvrđuju u roku od 10-20 minuta, kroz proces koji se naziva rudarenje.

Rudarenje

Rudarenje je sistem koji se koristi za potvrđivanje transakcija tako što ih uključuje u blockchain. On sprovodi hronološki red, štiti neutralnost mreže i omogućava različitim računarima da se slože o stanju sistema. Da bi bile potvrđene, transakcije moraju biti upakovane u blok koji odgovara veoma strogim kriptografskim pravilima koja će mreža verifikovati. Ova pravila spriječavaju izmjenu prethodnih blokova jer bi to poništilo sve naredne blokove. Na ovaj način, nijedna grupa ili pojedinac ne mogu da kontrolišu šta je uključeno u blockchain ili da zamijene dijelove istog kako bi povratili sopstvenu potrošnju.

Više o Bitcoin-u u narednim objavama.

Reference