Šta je Ethereum i kako funkcioniše?

Jan 15, 2022

Definicija

Ethereum je decentralizovana blockchain mreža koju pokreće Ether token koji omogućava korisnicima da vrše transakcije, pokreću DeFi aplikacije, trguju NFTs, i još mnogo toga. Osnivač ETH-a je Vitalik Buterin. On je whitepaper objavio 2013. godine, kada je imao samo 19 godina. Uz Vitalika, u razvijanju Ethereum-a učestvovali su i Gavin Wood, Charles Hoskinson, Anthony Di Iorio, i Joseph Lubin. 2014. godine započeti su radovi, a mreža je, nakon nekoliko crowdfunding rundi, počela sa radom 30. jula 2015. godine.

Vremenom, programeri su dolazili na Ethereum mrežu sa sopstvenim decentralizovanim idejama. Ovi korisnici su 2016. godine osnovali ,,The DAO” demokratsku grupu koja je glasala o izmjenama i predlozima za dalji razvoj mreže. Organizacija je bila podržana pametnim ugovorima i nije imala potrebu za izvršnim direktorom. Umjesto toga, da bi se neka promjena sprovela, potreban je bio glas većine.

Photo: pexels

Kako funkcioniše Ethereum?

Kao i Bitcoin, i Ethereum funkcioniše na blockchain-u. Ovo mrežu čini decentralizovanom i veoma imunom na napade, i u suštini nije je moguće u potpunosti srušiti. Ako se jedan računar pokvari, nije važno jer hiljade drugih drže i štite mrežu.

Transakcije se čuvaju u blokovima na Ethereum blockchain-u. Rudari provjeravaju ove blokove i ukoliko se su sva pravila ispunjena, šalju ih u mrežu gdje će biti zapisani zauvijek. Slično Bitcoin-u, i Ethereum za sada funkcionise na PoW (Proof of Work) metodi verifikacije transakcija. Svaki blok ima jedinstveni 64-cifreni kod koji ga identifikuje. Rudari ulažu svoju kompjutersku energiju da pronađu taj kod, dokazujući da je jedinstven. Njihova kompjuterska moć je „dokaz“ tog rada, a rudari su nagrađeni u ETH-u za svoj trud. Ethereum devloperi rade na prelazak ETH-a na Proof of Stake metod sa izlaskom Ethereum 2.0.

Svaka transakcija na ETH mreži dolazi sa provizijom, koja se naziva ,,gas fee”. Ovu proviziju plaća korisnik koji je pokrenuo transakciju. Ta provizija se plaća rudaru koji je potvrdio transakciju, podstičući buduće rudarenje i osiguravajući sigurnost mreže. Glavna svrha provizije je spriječavanje prevelike zasićenosti mreže, kao i ograničavanje broja radnji koje korisnik može izvršiti po transakciji.

Nažalost, trenutne provizije su jako visoke, i za mnoge u potpunosti neodržive. Medjutim, ovo bi trebalo da se promijeni sa izlaskom Ethereum 2.0, i prelaskom ETH-a na dosta zeleniji i održiviji Proof of Stake.

Kako kupiti Ethereum?

Kupovina Ethereum-a je jednostavna, i isti je dostupan na gotovo svakoj kripto mjenjačnici. Neki osnovni koraci su:

  • Pronadjite mjenjačnicu koja vama odgovara, i dostupna je u vašoj državi (neke od najpopularnijih mjenjačnica su: Binance, Coinbase, CEX, Kucoin, Kraken…)
  • Dodajte novac. Generalno se koriste dvije opcije za dodavanje novca u mjenjačnicu (Bankovni transfer ili Kreditna kartica)
  • Kupite Ethereum prateći korake za kupovinu kriptovaluta, u zavisnosti na kojoj ste mjenjačnici
  • Najlakša opcija je da Ethereum skladištite na mjenjačnici, medjutim ovo je i najmanje sigurna opcija. Čim počnete da akumulirate veću količinu ETH-a (ili bilo koje druge kriptovalute), tražite Software ili Hardware novčanik, jer su isti dosta sigurniji.

U svakom slučaju, uskoro ćemo opisati detaljniji način kako kupiti i skladištiti Ethereum i kriptovalute.

Reference