Šta sve spada u altcoin?

Jan 15, 2022

Definicija

U kratkim crtama, altcoin je svaka kriptovaluta koja nije Bitcoin. Riječ je nastala spajanjem dvije riječi ,,alternative” i ,,coin”. Trenutno, prema CoinMarketCap-u, postoji preko 16,000 altcoin-a. Takodje, prema CMC-u, Bitcoin i Ethereum zauzimaju 60% tržišta kriptovaluta, dok ostalih 40% pripada altcoin-ima. Iako je i Ethereum u suštini altcoin, često se ne svrstava u ovu grupu, već kao posebna kriptovaluta.

Iako se razlikuju od Bitcoin-a, mogu imati neke zajedničke karakteristike. Neki altcoin-i koriste totalno drugačiji mehanizam za proizvodnju blokova ili validaciju transakcija. Takodje mogu se razlikovati od Bitcoina pružanjem novih ili dodatnih mogućnosti.

Photo: pexels

Kako se dijele altcoin-i?

Altcoin možemo grupisati u nekoliko sekcija. Sve su važne za cijelokupno tržište kriptovaluta.

Oni koji se rudare

Većina altcoin-a koji se rudare koriste PoW (Proof of Work) metod verifikacije transakcija. Neki od najpoznatijih koji koriste ovaj metod su Litecoin, Monero, ZCash i Ethereum, ako ga računamo u ovu grupu.

Stablecoin

Stablecoin je svaka kriptovaluta koja prati vrijednost neke već postojeće vrste imovine. Najčešće je to američki dolar (USD). Svaki stablecoin se trudi da bude 1:1 sa imovinom za koju je povezan, iako često ovo nije slučaj. Kripto tržište se od početaka svrstava u visoko rizično i volatilno, pa su stabelcoin-i tu da ovu volatilnost smanje. Najpoznatiji stablecoin-i su Tether (USDT) I USD Coin (USDC). Uz njih, postoje i Binance USD (BUSD), Dai (DAI)…

,,Meme coin”

Kao što im ime kaže, meme coins su nastali kako bi ismijavali tržište kriptovaluta. Za njih je tipična velika volatilnost, jer u kratkom periodu dobijaju i gube investitore. Najčešće im se vrijednost ogleda u tvitovima poznatih ličnosti (npr. Elon Musk često tvituje o njima, i nakon takvih tvitova, vrijednost obično znatno poraste). Neki od najpopularnijih meme coin-a su: Dogecoin, Shiba Inu, Baby Doge… Ulaganje u ovakve projekte sa sobom nosi veliki rizik, tako da ako se odlučite na njih, budite vrlo oprezni, i ne ulažite više od onoga što možete da izgubite.

Koristan token

U ovu grupu spadaju sve kriptovalute koje imaju neku svrhu, i zapravo pružaju neku vrstu usluge. Obično se mogu koristiti za kupovinu nekih servisa, plaćanje provizija, ili preuzimanje nagrada. Primjer ovakvog coin-a je Filecoin, koji se koristi za kupovinu prostora za skladištenje na mreži.

Detaljnije o različitim altcoin mogućnostima čitajte u Altcoin kategoriji.

Reference