Top 3 najvrijednije NFT kolekcije (Januar 2022)

Jan 16, 2022

Zbog velikog rasta u popularnosti NFT tehnologije, svaki dan izadje stotine novih kolekcija. Koje su to trenutno najvrijednije i kako su nastale?

1. Bored Ape Yacht Club (BAYC)

Bored Ape Yacht Club se sastoji od jedinstvenih slika majmuna, i koristi Ethereum blockchain. Ova kolekcija je lansirana 30. aprila 2021. godine i već je stekla ogromnu popularnost, pa je i najpoznatiji reper Eminem skoro kupio jedan NFT iz ove kolekcije. Uz njega, ovu kolekciju u svom portfoliu drže i Gary Vaynerchuk, Mark Cuban, LaMelo Ball…

Trenutni minimum za mint jednog NFT-ja iz BAYC je preko 80 ETH-a, dok je na lansiranju to bilo samo 0.08 ETH-a. Neki komadi su na marketu za čak 770 ETH-a.

Photo: OpenSea

2. CryptoPunks

CryptoPunks kolekcija sadrži 10,000 jedinstvenih NFT-ja, i nastala je 2017. godine. Prošla godina je bila najuspiješnija, pa tako danas, spada u jednu od najvrijednijih kolekcija, i veoma je popularna medju poznatim ličnostima. Neki od njih su: Jay-Z, Snoop Dogg, Serena Williams, Steve Aoki… Takodje je bazirana na Ethereum blockchain-u.

Photo: OpenSea

3. Cool Cats NFT

Kolekcija od 9,999 jedinstvenih NFT komada, nastala u julu 2021. godine. Za veoma kratak period stekla je popularnost kod kako poznatih ličnosti i influensera, tako i regularne publike.

9.999 mačaka je nasumično generisano iz preko 300.000 potencijalnih kombinacija karakteristika, koje se sastoje od jedinstvene kombinacije tijela, lica, šešira i odjeće.

Za sada, najvrijedniji komad iz ove kolekcije je prodat za 320 ETH-a.

Photo: OpenSea

Reference