FED sastanak: Kamatne stope, za sada, ostaju iste

Jan 26, 2022

Zvaničnici Federalnih rezervi su u srijedu, 26.01, odlučili da za sada ne mijenjaju kamatne stope, sa namjerom da se iste povećaju uskoro.

Photo: pexels

Ipak se očekuje da će se povećanje kamatnih stopa dogoditi u martu, kao rezultat njihovog sljedećeg sastanka – i skoro tačno dvije godine nakon što je FED snizio stope na nulu kao odgovor na pojavu brzog širenja novog koronavirusa koji je prijetio destabilizovati cijeli finansijski sistem.

Sada već 2022. godine, makroekonomska klima se značajno promijenila: Danas je najveća ekonomska briga za mnoge brza eskalacija cijena hrane, goriva, stanova i mnogih drugih dobara i usluga.

„Sa inflacijom koja je znatno iznad 2% i jačim tržištem rada, Komitet očekuje da će uskoro biti prikladno povećati ciljni raspon stope federalnih fondova“, navodi se u saopštenju FED-a.

Prošlog mjeseca, FED je signalizirao da će povećati kamatne stope više puta tokom 2022. Investitori očekuju da će se prvo povećanje stopa desiti na sljedećem sastanku FED-a u martu: tržišna očekivanja za povećanje stope u martu popela su se iznad 95% nakon ove objave FED-a, prema CME FedWatch alatu.

Slične vijesti: MMF POZIVA EL SALVADOR DA BITCOIN-U UKINE STATUS LEGALNE VALUTE

Izvor: CNN