HSBC UK kupuje Silicon Valley UK banku za £1

Mar 13, 2023

Deponenti će biti zaštićeni, saopštila je vlada Ujedinjenog Kraljevstva, dok nastoji da ograniči šire ekonomske posljedice kolapsa Silicon Valley banke.

Photo: The Guardian

HSBC Holdings Plc (HSBA) saopštili su da njihov ogranak u Velikoj Britaniji, HSBC UK Bank, preuzima Silicon Valley UK banku (SVB UK) za (1,21 USD), prema izvještaju.

Od 10. marta, SVB UK je imao zajmove od oko 6,6 milijardi dolara i depozite od oko 8,1 milijardu dolara, navodi se u istom izvještaju.

Noel Kuinn, izvršni direktor HSBC grupe, rekao je: „Ova akvizicija ima odličan strateški smisao za naše poslovanje u Velikoj Britaniji. Ona jača našu franšizu komercijalnog bankarstva i poboljšava našu sposobnost da služimo inovativnim i brzorastućim firmama, uključujući sektore tehnologije i nauke u Velikoj Britaniji i na međunarodnom nivou.”

Prodaju, najavljenu u ponedeljak, omogućila je vlada Ujedinjenog Kraljevstva u skladu sa ovlašćenjima za „rezoluciju“ koja su osmišljena da likvidiraju propale zajmodavce bez destabilizacije finansijskog sistema.
„Depoziti će biti zaštićeni, bez podrške poreskih obveznika“, tvitovao je u ponedeljak ministar finansija Jeremy Hunt, dodajući da je hitno radio na brizi o tehnološkom sektoru u zemlji.

U petak kasno uveče, Banka Engleske je objavila na Tviteru da će SVB UK biti stavljen u stečaj, ali da je isti imao ograničeno prisustvo u zemlji.

Izvor: CoinDesk

Slično: USDC SE POLAKO OPORAVLJA NAKON NEPOTVRDJENIH VIJESTI O RJEŠENJU SILICON VALLEY BANK SITUACIJE