Indija korak bliže legalizaciji kriptovaluta, sa porezom od 30%

Feb 01, 2022

Indijska ministarka finansija Nirmala Sitharaman predstavila je državni budžet u njenom govoru u parlamentu u utorak.

Photo: pexels

Indijska ministarka finansija Nirmala Sitharaman najavila je porez od 30% na bilo koji prihod od trgovine digitalnom imovinom, što je prvi put za ovu naciju.

Pored toga, ona je takođe rekla da će digitalna rupija najverovatnije biti izdata 2022/23, što je prvi put da je indijska vlada dala vremenski okvir za pokretanje digitalne valute centralne banke (CBDC).

„Došlo je do fenomenalnog povećanja transakcija virtuelne digitalne imovine. Veličina i učestalost ovih transakcija su učinile imperativom da se obezbijedi poseban poreski režim“, rekla je Sitharaman u govoru o indijskom budžetu, koji je trajao više od dva sata.

Govoreći o usvajanju CBDC-a, Sitharaman je napomenula da će „digitalna rupija“ biti „izdata korišćenjem blockchain-a i drugih tehnologija.”

Ovo će dati veliki podsticaj ekonomiji, dodala je ona.

Sidharth Sogani, osnivač i izvršni direktor istraživačke organizacije za kriptovalute Crebaco, rekao je “ne možete oporezovati nešto što je nezakonito. Dakle, ovo je veoma pozitivan potez vlade i veoma dobar za industriju. Ako postoje poreske jasnoće u ovom prostoru, vjerovatno će ući više novca.”

Slična vijest: INDIJA NEĆE ZABRANITI KRIPTOVALUTE, VEĆ IH REGULISATI

Izvor: CoinDesk