Inflacija u SAD-u 6,0%, Bitcoin probio $26k

Mar 14, 2023

Na godišnjem nivou, stopa inflacije je zabilježila pad sa 6,4% u januaru na 6,0% u februaru, takođe u skladu sa procjenama.

Photo: pexels

Februarska inflacija u SAD-u pala je za 0,4 odsto sa 0,5 odsto prethodnog mjeseca, u skladu sa procjenama ekonomista, saopštio je u utorak Biro za statistiku rada (BLS).

Bazna stopa inflacije – koja eliminiše troškove hrane i energije – porasla je više od predviđenog za 0,5% u februaru u odnosu na rast od 0,4% u januaru, i u odnosu na prognoze koje su predvidjale rast od 0,4%. Bazna stopa u odnosu na prethodnu godinu bila je 5,5%, kako se očekivalo, u poređenju sa 5,6% u januaru.

Cijena Bitcoina (BTC) porasla je na devetomjesečni maksimum od 25.484 dolara u minutima nakon izvještaja. Najveća svjetska kriptovaluta je probila još jedno dostignuće, sa cijenom od 26.373 dolara, što je povećanje od 18% u poslednja 24 sata.

Chart: TradingView

Zabrinutost za inflaciju otišla je u drugi plan u proteklih nekoliko dana jer su investitori, vlada i Federalne rezerve morali da se pozabave mogućim sistemskim implikacijama višestrukih bankrota banaka u SAD-u.

Izvor: CoinDesk

Slično: HSBC UK KUPUJE SILICON VALLEY UK BANKU ZA £1