Iran formalno odobrio digitalnu imovinu!

Aug 31, 2022

Ministar trgovine države Iran otkrio je u ponedjeljak da su propisi i logistika dovršeni kako bi se olakšala uporaba kriptovaluta u iranskoj međunarodnoj trgovini.

Ovaj potez dolazi gotovo 3 tjedna nakon što je službeno objavljeno da je dovršen uvoz vrijedan 10 milijuna dolara plaćen u kriptovaluti.

Izvor: www.socialnews.xyz

  • Iran je formalno odobrio korištenje kriptovaluta
  • Ovo je pozitivan ishod nakon odobravanja od strane ministra trgovine

Iranski ministar trgovine Reza Fatemi Amin rekao je da je zemlja, koja je suočena sa američkim sankcijama od 1979., finalizirala propise za korištenje kriptovaluta za uvoz robe.

Iranski ministar je nadalje otkrio da su sva temeljna pitanja i logistika, kao što su dodjela licenci i opskrba gorivom i energijom za rudarske aktivnosti, finalizirani.

Izvor: Twitter

Dana 9. kolovoza, Peymanpak, koji je također predsjednik Iranske organizacije za promicanje trgovine (ITPO), objavio je da je zemlja dovršila uvoz u vrijednosti od 10 milijuna dolara koristeći kriptovalute. Također je spomenuo da će se digitalna imovina i pametni ugovori koristiti šire.

Pripreme za korištenje kriptovaluta za plaćanje uvoznih računa počele su prošle godine kada je iranska središnja banka dopustila domaćim bankama, mjenjačnicama i licenciranim rudarima da obrađuju uvozne račune putem kriptovaluta.

Od sada, licencirani rudari koji rade u Iranu čine oko 4,5% ukupnog hashratea. Iran je među prvih 5 zemalja u tom pogledu i zarađuje prihod u kriptovaluti za naknade za licence i premije za napajanje.

Još u prvom mjesecu ove godine, zemlja je otkrila da planira uvesti digitalnu valutu središnje banke bez davanja točnog vremenskog okvira kada će biti pokrenuta. Najviši dužnosnici CBI-a rekli su da su kriptovalute rješenje za “okončanje rastuće financijske nestabilnosti diljem svijeta”.

Iranska središnja banka (CBI) zabranila je 2019. trgovanje kriptovalutama. Tim se potezom namjeravalo suzbiti rastuće rudarske aktivnosti koje su utjecale na opskrbu električnom energijom u zemlji. Tijekom prošle godine Iran je pokrenuo nekoliko akcija protiv ilegalnih rudara, kažnjavajući ih kaznama, oduzimanjem “mining” strojeva, pa čak i zatvorskim kaznama.

Rudarske aktivnosti u zemlji također su bile obustavljene tijekom ljeta i zime kada je potražnja za električnom energijom naglo porasla. Međutim, čini se da su ovi potezi dio ukupnog intzistiranja zemlje da regulira rudarsku industriju.

Izvor: Cryptopotato

Ostale vijesti: HOSKINSON OTKRIO NOVI DATUM VASIL HARD FORKA!