Kako će ,,The Merge” uticati na Ethereum?

Aug 13, 2022

Svi nestrpljivo čekamo novo Ethereum unapredjenje koje će se zvati The Merge. Sa njim Ethereum, 8 godina nakon osnivanja, zvanično prelazi sa Proof of Work na ,,zeleniji” Proof of Stake mehanizam. Šta ovo znači za Ethereum?

Izvor: pexels

Kako Bloomberg prenosi, Vitalik Buterin, osnivač druge najveće kriptovalute Ethereum, najavio je objavljivanje The Merge unapredjenja samo za nešto više od mjesec dana, odnosno 15. septembra. Kako će prelazak sa Proof of Work na Proof of Stake uticati na ETH?

1. Ethereum postaje ,,zeleniji”

Kao što smo naveli, ovim unapredjenjem ETH prelazi sa Proof of Work na Proof of Stake metod funkcionisanja. Ovo znači da se staje na kraj tradicionalnom rudarenju Ethereum-a uz pomoć mašina koje zahtjevaju mnogo energije, skuplje su i nepovoljnije za životnu sredinu. Umjesto toga, preko Proof of Stake metode, transakcije i održavanje Ethereum mreže vršiće sami korisnici i vlasinici kriptovalute ETH.

Proof of Stake zahtjeva značajno manje energetske potrošnje i samim tim se naziva zelenijom opcijom. Smatra se da će nakon unapredjenja, Ethereum postati 99,5% zeleniji i efikasniji.

Izvor: Screenshot (ethereum.org)

2. Proizvodnja ETH-a se smanjuje

Do sada, svake godine, u cirkulaciju je bilo dostupno +5 miliona novih Ethereum tokena. The Merge će ovaj broj značajno smanjiti. Procijenjuje se da će ovaj broj pasti na čak 600k proizvedenih ETH tokena svake godine. Zašto je ovo dobro?

MANJE ETH TOKENA + POVEĆANO INTERESOVANJE = SKOK CIJENE

Ovo je klasično pravilo ekonomije, ukoliko nečega ima manje, potražnja za istim je veća, i samim tim dolazi do porasta cijene.

3. The Flipenning

The Flipenning je pojam koji označava mogućnost da Ethereum nekada u budućnosti prestigne Bitcoin po tržišnoj kapitalizaciji. Mnogi ETH ulagači vjeruju da će se ovo upravo desiti nakon The Merge unapredjenja. Na vama je da sami procijenite da li je to moguće.

Šta The Merge neće donijeti?

1. Jeftinije transakcije

Mnogi misle da će nakon 15. septembra, cijene transakcija na ETH mreži značajno opasti. Iako je ovo dobar korak ka tome, The Merge neće imati veći uticaj na ETH transakcije.

2. Brže transakcije

Slično kao i sa jeftinijim transakcijama, ni njihova brzina neće biti značajno veća, iako će biti manje promjene.

3. Pad mreže

Nakon ovog unapredjenja, ETH mreža bi trebalo skroz normalno da nastavi funkcionisanje, bez ikakvih ometnji u radu.

Zaključak

The Merge je bez razmišljanja jedno od največih unapredjenja i novina u istoriji kriptovaluta, i samim tim očekivanja su velika. Vijesti oko istog već su imale značajan uticaj na cijenu ETH tokena, pa je on u zadnjih 7 dana porastao za čak 16%, i trenutno se kreće na oko 1,990 dolara.

Sličan članak: DEVELOPERI ETHEREUM-A U ZAVRŠNOJ FAZI TESTNETA!