Kreator Bored Ape NFT kolekcije, Yuga Labs, kupuje CryptoPunks

Mar 12, 2022

Kreatori Bored Apes Yacht kluba, Yuga Labs objavili su u petak da su preuzeli prava na kolekcije CryptoPunks i Meebits NFT od kreatora Larva Labs.

Photo: Yuga Labs

Bored Apes i CryptoPunks su dvije najvrijednije kolekcije NFT-a prema tržišnoj kapitalizaciji i imaju zajedničku vrijednost na minimum od oko 3,6 milijardi dolara po trenutnim cijenama. Pričalo se da ovi pregovori traju već nekoliko mjeseci, ali nisu dali nikakva zvanična saopštenja, do sada.

Uslovi ugovora nisu objavljeni.

CryptoPunks i Meebits NFT su u vlasništvu članova zajednice, ali prava intelektualne svojine likova su dugo (i kontroverzno) bila u vlasništvu kreatora projekata. Ovom najavom, Yuga Labs je signalizirao da će dati puna komercijalna prava NFT-a pojedinačnim vlasnicima; ovo je nešto što su vlasnici Crypto Punks kolekcije dugo očekivali.

Projekat CryptoPunks pokrenut je 2017. godine sa 10.000 NFT-ova koje su korisnici dobijali besplatno; generalno se smatra jednim od najranijih NFT projekata i jednim od najuticajnijih. Krajem 2020. cijene pikseliranih portreta počele su da rastu, najrijeđi su se prodavali za milione dolara, a najjeftiniji koji se sada prodaje za skoro 200.000 dolara.

Više o tome šta je NFT: NFT TEHNOLOGIJA – ŠTA JE I KAKO FUNKCIONIŠE?

Izvor: TechCrunch