Live FED sastanak: Kamatne stope povećane za 25 baznih poena

Mar 22, 2023

FED će zatvoriti svoj dvodnevni sastanak danas uz veliku neizvijesnost dok se centralna banka trudi da smanji inflaciju i stabilizuje problematični bankarski sektor.

Photo: pexels

Nakon velike volatilnosti tržišta izgleda da su se analitičari složili oko očekivanja da će FED na sastanku danas odobriti povećanje od 0,25 procentnih poena ili 25 baznih poena.

Ali to neće biti sve na šta će FED morati da obrati pažnju i prokomentariše.

Oni će takođe, uz odluku oko kamatnih stopa, morati donijeti i odluku o ekonomskim projekcijama za naredni period, a predsjednik FED-a Jerome Powell će onda morati da sve to objasni na konferenciji za novinare nakon sastanka.

19:30 – Obraćanje Jerome Powella: Bankovni sistem je siguran. Proces spuštanja inflacije će biti dug i neravan.

„Američki bankovni sistem je zdrav i otporan“, napomenu je Jerome Powell. „Nedavna dešavanja će vjerovatno rezultirati strožijim kreditnim uslovima za domaćinstva i preduzeća i uticati na ekonomsku aktivnost, zapošljavanje i inflaciju. Obim ovih efekata je neizvjestan. Komitet ostaje veoma pažljiv prema inflacionim rizicima.”

Tokom svog izlaganja, Powell je primjetio da će događaji u bankarskom sistemu vjerovatno dovesti do pooštravanja uslova kreditiranja.

19:00 – FED donio odluku: Kamatne stope povećane za 25 baznih poena (0.25%)

U 19h na sajtu Federalnih rezervi dobili smo izvještaj da su kamatne stope podignute za 25 baznih poena, kao po očekivanjima. Sada se čeka na obraćanje predsjednika FED-a – Jerome Powella u 19:30 po CET vremenu.

17:30 – Odluka o kamatnim stopama se očekuje u 19h, a Jerome Powell će početi svoj govor u 19:30h po CET vremenu.

CME FedWatch Tool daje sljedeće projekcije:

PeriodVjerovatnoća bez rasta stopaVjerovatnoća za rast stopa
Danas11%89% (0.25)
Juče14%86% (0.25)
Prije nedelju dana45%55% (0.25)
Prije mjesec dana/76% (0.25), 24% (0.50)

Dilema FED-a je da neuspijeh u povećanju stope kada inflacija ostane toliko iznad svog cilja može izgledati kao da su manje odlučni da stavi rast cijena pod kontrolu.

S druge strane, problemi koji su se pojavili među bankama ovog mjeseca djelimično su posljedica agresivnih povećanja kamatnih stopa FED-a u protekloj godini. Štaviše, brige oko banaka će gotovo sigurno povećati pritisak na inflaciju.

Izvor: CNBC

Slično: INFLACIJA U SAD-U 6,0%, BITCOIN PROBIO $26K