Najprofitabilniji proof-of-work algoritmi!

Sep 17, 2022

Nakon prijelaza s proof-of-work (PoW) na proof-of-stake (PoS) metodu rada, Ethereum se ne može rudariti i rudari sada dodjeljuju hashrate različitim proof-of-work lancima.

Izvor: Zipmex

  • Nakon prijelaza Ethereuma sa proof-of-work mehanizma, neki drugi projekti preuzeli su vodeću poziciju u ovom načinu rada blockchain algoritma
  • Uslijed prijelaska Ethereuma, ovaj način rada i dalje će se nastaviti, te mnogi drugi projekti i dalje radi na principu ovog mehanizma

Budući da se Ethereum više ne može rudariti, najprofitabilniji PoW konsenzusni algoritmi su Kadena, Scrypt i Cuckatoo32. Pet dana prije The Mergea, konsenzusni algoritam Ethash bio je najprofitabilniji, budući da je najbolji rudar zarađivao 79,53 dolara dnevno.

Prema najnovijim podacima s asicminervalue.com, algoritam konsenzusa PoW više nije najprofitabilnija shema konsenzusa za rudarenje otkako je nadogradnja u Parizu pokrenula spajanje Ethereuma. Od 15. rujna Kadena je postala najprofitabilniji konsenzusni algoritam ove godine. Bitmainova oprema za rudarenje s integriranim krugom (ASIC) za specifične aplikacije, Antminer KA3, dobiva procijenjenih 69,41 USD po danu s troškovima električne energije od 0,12 USD po kilovatsatu (kWh).

Izvor: Twitter

Kadenin mrežni hashrate je oko 0,21 exahash po sekundi (EH/s) ili 212,8632 petahash po sekundi (PH/s). Drugi najprofitabilniji konsenzusni algoritam koji koristi ASIC opremu za rudarenje je Scrypt, konsenzusna shema povezana s litecoinom (LTC) i dogecoinom (DOGE). Osim DOGE i LTC, pregršt drugih mreža digitalnih sredstava kao što su verge (XVG) i digibyte (DGB) također koriste Scrypt. Današnji vrhunski rudar, Bitmainov Antminer L7, može ostvariti procijenjenih 13,09 dolara dnevnog profita.

Ispod Kadene i Scrypta, treći najprofitabilniji PoW konsenzusni algoritam je Grinov Cuckatoo32. Vrhunski uređaj za rudarenje Cuckatoo32 ASIC može ostvariti procijenjenih 7,48 dolara dnevno. Nakon Cuckatoo3 PoW algoritma slijede algoritmi kao što su Blake2B-Sia, X11, Equihash i SHA256. Mehanizam konsenzusa SHA256 iskorištavaju kriptomreže kao što su Bitcoin (BTC), Bitcoin cash (BCH), Bitcoinsv (BSV) i Namecoin (NMC).

U vrijeme pisanja, Bitmainov Antminer E9 s 2,4 gigahasha po sekundi Ethash hashpowera donosi procijenjenih 0,45 USD dnevno. Dana 12. rujna isti stroj za rudarenje Ethereuma (ETH) proizveo je 53,45 USD dnevno, prema statistici koju je zabilježio asicminervalue.com. Innosiliconov A11 Pro ETH rudar, s 1.500 megahasha u sekundi (MH/s), nije profitabilan i svakodnevna upotreba dovodi do gubitka od 3,03 USD dnevno. Prije pet dana, 12. rujna, isti je stroj proizveo 30,09 dolara dobiti dnevno.

Izvor: News.bitcoin

Ostale vijesti: STANJE ETH-A NAKON “MERGE-A”!?