Nikola Škorić: ,,Čitajući raspisanu tehnologiju prve kriptovalute i njenog blockchaina, ostao sam naprosto oduševljen time što blockchain omogućava”

Apr 28, 2022

Nikola Škorić, osnivač prve hrvatske kripto mjenjačnice (Electrocoin) i platnog procesora (PayCek), odgovorio je na par pitanja Kriptofakt tima.

Photo: Ronald Gorsic / CROPIX

Nikola je pionir kripto i blockchain tehnologije u Hrvatskoj, a nama je približio njegove kripto početke, osnivanje Electrocoin mjenjačnice, i objasnio kako funkcioniše prvi kripto platni procesor.

  • Electrocoin je nastao 2014. godine, ali kako i kada si ti počeo da se zanimaš za kripto i blockchain?

Budući da sam na Fakultetu elektrotehnike i računarstva diplomirao na temu kriptografije, područje kriptografske znanosti pratim već poprilično dugo. Kriptografija mi je privukla pažnju i prije same diplome, tamo negdje 2007. Iako prvih deset godina karijere nisam radio u struci već u nuklearnoj elektrani Krško, svejedno sam nastavio pratiti područje kriptografije pa sam, okvirno 2011. primjetio kriptovalute i pročitao tzv. whitepaper bitcoina. Čitajući raspisanu tehnologiju prve kriptovalute i njenog blockchaina, ostao sam naprosto oduševljen time što blockchain omogućava. Čak i danas se tek naziru prave mogućnosti blockchaina, stoga su pred nama zasigurno još godine inoviranja dok blockchain ne dostigne svoj puni potencijal.

On dodaje:

Par godina kasnije, točnije 2013. obavio sam svoju prvu kupovinu i prodaju kriptovaluta i ubrzo shvatio koliko je to skup, spor i kompleksan proces te zaključio da svakako mogu ponuditi bržu i jeftiniju, a samim time i bolju uslugu.

Iako je sve počelo podosta hobističkog pristupa, već sam 2014. morao osnovati tvrtku jer je promet počeo ubrzano rasti. Tada mi se javio i moj sadašnji partner, Marin, čija je priča poprilično slična mojoj. Marin je, naime, također diplomirao kod istog mentora, a svojom ekspertizom u području internetske sigurnosti već je u samim počecima s lakoćom rješavao pitanja sigurnosnih propusta, ali i mnoga druga. Tako smo, dakle, Marin i ja, prošavši iste procese, započeli s postojanjem i radom Electrocoina u 2014.

  • Zbog nedostatka regulacije u polju kriptovaluta, i danas je teško otvoriti kompaniju koja će se time baviti. Kako je bilo 2014, da li si imao problema sa državnim zvaničnicima?

Otvoriti tvrtku kao što je Electrocoin, 2014. je bilo prilično jednostavno. Nije bilo potrebe za uvođenjem nikakvih posebnih procedura jer su tada opsezi trgovanja kriptovalutama bili iznimno mali, stoga nam ni regulatori nisu pridavali previše pažnje. Bilo je potrebno jednostavno otvoriti tvrtku, dok bih danas vjerojatno već odustao da moram iznova pokrenuti Electrocoin.

Za ovako pesimističan stav najviše su zaslužne nove regulative i procedure koje je potrebno provoditi, a naročito u području sprječavanja pranja novca – minimalni prihod koji smo imali kroz prvih par godina poslovanja nikako nisu bili dovoljni da platimo stručni tim koji nam je danas potreban da ispunimo sve zakonske uvjete. Danas kripto mjenjačnicu može otvoriti samo tim koji iza sebe ima ozbiljnu investiciju, dok smo mi tada bili samo dva entuzijasta sa zanimljivom idejom.

On opisuje kakva je situacija danas:

S druge strane, danas, kada je spomenuti obim trgovanja kriptovalutama zaista mnogo značajniji, regulatorna se tijela uporno trude industriju kriptovaluta “ukalupiti” u neke već postojuće paradigme regulacija financijskih tržišta. Ako uzmemo u obzir činjenicu da je osnovna svrha regulacije neke industrije ta da se zaštite njeni potrošači, uistinu je nejasno zašto se regulaciji kriptovalutne industrije posvećuje toliko malo pažnje, a posebice jer zaista ne primjećujemo da je “kompliciranjem života” kripto industrije došlo do neke značajnije zaštite potrošača.

Nadamo se da će se ta situacija popraviti već u bližoj budućnosti i da će propisana regulacija doista štititi potrošače te im pružiti barem tračak onog duha koji je 2014. omogućio hobistima i entuzijastima da bez većih problema uđu u industriju kriptovaluta.

  • Uz uslugu berze, Electrocoin ima i PayCek servis, prvi kripto platni procesor u Hrvatskoj. Možeš li nam reći nešto više o njemu, i kako funkcioniše?

PayCek je elektronički platni servis koji trgovcima omogućava procesuiranje uplata u kriptovalutama, a pri čemu im se na račun isplaćuju HRK ili EUR. Može se koristiti u fizičkim trgovinama i u web-shopovima, a podržava čak 13 najpopularnijih kriptovaluta. Možda i najvažnija stvar u korištenju PayCeka jest činjenica da trgovci uopće nisu izloženi kriptovalutama niti njihovoj volatilnosti – svoje uplate dobivaju u hrvatskim kunama, dok je tvrtka Electrocoin zakonski posrednik svake transakcije te odrađuje pozadinski posao za iste.

PayCek omogućava izravan i brz pristup novoj generaciji potrošača bez potrebe za kompleksnim procesima zamjene kriptovaluta. Implementacija PayCek sustava besplatna je i jednostavna, a sve što je potrebno jest kreirati korisnički račun na PayCek platformi. Trgovac na taj način postaje korisnikom PayCek usluge

PayCek (paycek.io)

  • Da li je bilo komplikovano ,,nagovoriti” kompaniju kao što je Konzum da prihvati kripto plaćanja? Kako su tekli pregovori, da li je bilo potrebno malo ubijedjivanja?

Lanac kao što je Konzum svakako je bilo izazovno “nagovoriti” da se odvaži uvesti plaćanja u kriptovalutama. Ono što je iznimno bitno za svakog našeg partnera, a naročito za organizacije velike poput Konzuma, jest da im dokažemo da smo zbilja pouzdan partner i da naš sustav omogućava nekoliko vrlo bitnih stvari. Prije svega je to sigurnost da će oni dobiti svoje novce, a zatim i jednostavnost korištenja za klijente, jednostavnost implementacije PayCek sustava za tako velike organizacije, ali i činjenica da ne moraju potrošiti velike količine novca i vremena kako bi uveli našu uslugu.

Naposlijetku, iako nimalo manje važne, jesu naša dostupnost i prilagodljivost. Electrocoinov je tim iznimno profesionalan i savjestan pa se, stoga, u slučaju da naletimo na neki zastoj u implementaciji usluge, isti problemi s lakoćom rješavaju. Uz to, velike organizacije znaju imati posebne zahtjeve prilikom dogovaranja pružene usluge, što nama nikada nije bio problem izvršiti. Electrocoin je u nekoliko mjeseci pregovora s Konzumom uspio dokazati da je kvalitetan, pouzdan i profesionalan partner, a kad se dogovor konačno postigao, sama  provedba je išla iznimno brzo. Povrh svega, važno je istaknuti kako bez odgovarajuće vizije o potencijalu kriptiovaluta od strane voditeljstva Konzuma zasigurno ne bi bilo ništa od ove suradnje, stoga svakako treba pohvaliti njihovu odluku za provedbom ovog pionirskog pothvata.

Nikola Škorić i finansijski direktor Konzuma Uroš Kalinić (photo: T.Miletić – PIXSELL)

  • Kako ti vidiš budućnost Electrocoin-a? Možeš li podijeliti neke novine, saradnje ili unaprijedjenja koja možemo da očekujemo?

S obzirom na to da je misija Electrocoina oduvijek bila ta da širokim masama približimo korištenje kriptovaluta te im, pritom, omogućimo brz i jednostavan pristup kupnji, prodaji i potrošnji kriptovaluta, budućnost vidim u nastavku provedbe te vizije. Svakako ćemo nastaviti širiti popis svojih poslovnih partnera, kao i što ćemo svojim retail korisnicima uvijek nastojati pružiti što bržu, kvalitetniju i jednostavniju uslugu. U toj viziji svakako vidim i nastavak pojednostavljenja blockchain usluga.

Iako je naša prva usluga bila kripto mjenjačnica, a druga procesuiranje plaćanja kriptovalutama, u blockchain svijetu postoje i mnoge druge usluge koje je tek potrebno postepeno uvoditi. Pritom, prije svega, mislim na decentralizirane financije (DeFi), ali i na brojne druge značajke. Iako su takve usluge danas možda prekomplicirane za korištenje u najširoj publici, u našu se misiju svakako može uvrstiti i kontinuriano omogućavanje korištenja svih spomenutih usluga korisnicima diljem područja Europske unije.

  • Šta je tvoj glavni savjet mladim ljudima koji žele da udju i edukuju se o kripto i blockchain tehnologiji? Gdje tražiti informacije, i kako ostati siguran?

Važno je nikada ne zaboraviti da je krivulja učenja u području kriptovaluta nevjerojatno parabolična, što u prijevodu znači da nikada nećemo doći do situacije u kojoj više nemamo što naučiti. Društvene su platforme, poput Youtubea i Twittera, prepune informacija o svijetu kriptovaluta stoga svakako preporučam neograničene etape čitanja i učenja.

Naravno, nikad nemojte uložiti više nego što ste spremni izgubiti i uvijek sami istražujte sve što vam je potrebno prije no što se odvažite investirati. Ukoliko ste dovoljno informirani i upućeni u željeni projekt, znati ćete se i zaštititi od potencijalnih prijetnji koje on nosi sa sobom. Vrijedi spomenuti i kako u Udruzi za blockchain i kriptovalute (UBIK) pratimo trendove edukacija o kriptovalutama i već kontinuirano radimo na održavaju edukacija iz područja kriptovaluta.

Hvala Nikoli na izdvojenom vremenu i veoma detaljnim i zanimljivim odgovorima na naša pitanja. Čitaocima preporučujemo da istraže Electrocoin i sve njihove servise, a posebno PayCek koji je, uz mnoga druga dostignuća, stanovnicima Hrvatske omogućio da osnovne životne namirnice plate kriptom.

Ostalo: CRNA GORA: FORMIRAN DIREKTORAT ZA BLOCKCHAIN I KRIPTOVALUTE