Novitović i Veljković: “Web 3.0. predstavlja transparentnost, jednakost i financijsku samostalnost!”

Jun 23, 2022

Miloš Novitović kao Product Reseacher i Aleksandar Veljković kao (Senior) Development Reseacher su dio 3327 tima i MVP Workshop ekosistema. Njihov primarni zadatak je da istražuju nove Web 3.0 tehnologije, generiraju i validiraju ideje s ciljem da neke od njih postanu konkretni proizvodi ili usluge. U današnjem intervjuu odlučili su za portal Kriptofakt odgovoriti na pitanja vezana za Web 3.0. tehnologiju!

  • Kako bi ste definirali Web 3.0.?

Da bi smo definirali Web 3.0. tehnologiju, najprije moramo proći kroz Web 1.0. i Web 2.0.

I Web 2.0 i Web 3.0 su, ustvari, unapređenja  prethodne tehnologije. Prva tehnologija koja se pojavila je Web 1.0., čiji primarni cilj je bio da isporuči sadržaj korisniku. Riječ je o jednosmjernoj komunikaciji gdje server isporučuje web stranicu drugim korisnicima pri čemu korisnik može samo da konzumira taj sadržaj.

Web 2.0. je uveo mogućnost da korisnik pravi sadržaj, ostvarujući dvosmernu komunikaciju između servera i korisnika. Kao primjer navodim društvene mreže, forume, blogove i slično.

Na prvi pogled, običnom korisniku nije jasno što je Web 3.0. Međutim, Web 3.0 donosi novitete koji dodatno unapređuju dvosmjernu komunikaciju. Ideja Web 3.0. je da bude decentralizovan i da u isto vreme uvede pojam svojine.

Svojinu možemo gledati iz ugla podataka. Naši podaci, kao što su nalozi za društvene mreže, email servise i slično, završavaju na serverima različitih firmi. Te firme su pravi vlasnici naših podataka. Web 3.0 pokušava vrati vlasništvo nad podacima samim korisnicima tako da korisnici čuvaju svoje podatke dok druge strane mogu pristupiti podacima samo uz odobrenje korisnika. To predstavlja možda u ovom trenutku neki utopijski svijet, ali se malim koracima već polako približavamo tome.

Aleksandar Veljković

Svako objašnjenje je nemoguće bez spominjanja Web 1.0. i Web 2.0..

Web 3.0. je nekad najlakše objasniti kao skup vrednosti oko kojih se grupišu određene tehnologije, a te vrednosti su transparentnost, privatnost, jednakost, bezbednost, financijska samostalnost itd.

Miloš Novitović

  • Gdje možemo danas vidjeti konkretnu primjenu Web 3.0. tehnologije?

Najbolji primjeri su slučajevi gde se eliminišu posrednici (middleman). Kripto je najbolji primer za to i baš tu je , Web 3.0 našao najbržu primenu. Recimo, to su proizvodi i protokoli gdje pojedinci direktno, peer-to-peer metodom, pozajmljuju i uzimaju novac bez posrednika, u ovom slučaj – banke. Mislim da su to primjene u kojima se najjednostavnije vide prednosti Web 3.0. tehnologije.

Miloš Novitović

  • Koliki je značaj umjetne inteligencije sa Web 3.0. tehnologijom?

Apsolutno da je budućnost tehnologije višestruko zasnovana na veštačkoj inteligenciji. Naročito u mašinskom učenju kao podoblasti veštačke inteligencije. Primjena veštačke inteligencije ogleda se u problemima kod kojih dolazi do kombinatorne eksplozije. Dolazi do toga da se ne mogu unapred predvideti sve okolnosti problema, već u zavisnosti o situacije mašina sama mora da zaključi o čemu se radi i kako da reaguje na novonastale okolnosti. Web 3.0 i veštačka inteligencija su dva odvojena sveta koja daju svoj doprinos projektima iz različitih uglova. Međutim, pojavljuju se projekti kod kojih i veštačka inteligencija i Web 3.0 zajedno učestvuju. Konkretno, Worldcoin pokušava da identifikuje osobe na osnovu zenice oka i da to iskoristi kao osnovu za identitete na blockchainu, pri čemu je prepoznavanje karakteristika oka u domenu mašinskog učenja.

Aleksandar Veljković

  • Kakvo je vaše mišljenje u vezi Metaverse tehnologije?

Metaverse je u začetku, s tim da se nastavlja na neke već postojeće osnove. On-line igre su na neki način bile uvod u Metaverse. Za primjer navodim World of Warcraft kao igru koja je donela virtualnu revoluciju i prva zašla u jedan takav oblik virtualnog sveta. Metaverse nije jedan projekat već virtualno iskustvo koje trenutno različite firme isporučuju na različite načine uz moguća preklapanja. Kada se pojavi pravi trenutak i kritična masa ljudi i novca, a to će doći uskoro, počet će masovnija primjena Metaversea. NFT-evi koji su sada zanimljivost, mogu postati predmeti koji će se koristiti u virtualnom svijetu.

Aleksandar Veljković

Ja bih se nadovezao i rekao da je Metaverse trenutno u fazi u kojoj su bila mnoga Web 3.0 rešenja, gde pokušavamo da ga “uguramo” u svaki projekt. Međutim, nakon te faze sledi faza u kojoj će se ostati samo oni projekti koji doista imaju potrebu za ovom tehnologijom.

Miloš Novitović

  • Koliki je značaj IT stručnjaka i developera u blockchain tehnologiji?

Mislim da su oni krucijalan dio cele ove priče. Njihova uloga je velika i to s razlogom. Oni su pokretači i netko tko gura industriju napred. Neretko upravo developeri preuzimaju i druge pozicije u Web 3.0 firmama, pa nije retkost videti nekadašnjeg developera na poziciji CEO-a, product, marketing managera i sl. Najveći razlog za to je taj što je njima najlakše da uđu u Web 3.0 industriju, za njih je ta tehnička barijera najniža.

Miloš Novitović

Značaj je veliki, no moramo biti obazrivi jer iz ličnog iskustva mogu reći da developeri često naginju ka rešenjima koja su najzanimljivija iz tehničkog ugla, ali možda nemaju komercijalnu primenu. Tu dolaze do utjecaja druge role poput product menadzera, koji moraju usmjeravati developere . Kažem “iz ličnog iskustva” jer često se i sam prije zainteresiram za rješenja koja su izazovna za napraviti sa tehničke strane dok njihova komercijalna primena može biti upitna.

Aleksandar Veljković

  • Kako gledate na trenutno tržiše i imate li neke favorite?

Sa pozitivnog gledišta, iz perspektive buidlera, u ovoj situaciji dolazi do odvajanja žita od kukolja. Dosta onih koji su tu zbog loših namjera, u ovakvim situacijama odustanu i napuštaju industriju. Dodatno, prednost je to šta se mogu razvijati  proizvodi na miru. Takođe, iz perspektive investitora, opet ne gledam negativno jer mislim da je ulaganje u Web 3.0.  dugoročna investicija. Kada je reč o kriptovalutama, od potencijalnih favorita tu su uvek ETH i BTC kao najbolji držaoci vrednosti. Na kraju, s obzirom na blisku saradnju koju imamo sa Polygon timom i ekosistemom,  – MATIC kao token je uvek zanimljiva opcija za nas.

Miloš Novitović

Složio bih se sa sve tri kriptovalute, te bih nadodao još i Solanu. Na pitanje kako gledam na trenutne probleme oko Solane u vezi pada cijene i rušenja mreže mogu reći da sa tehničke strane, ako je projekat još mlad a neke veće novčane svote su u igri, najmanja greška koja se pojavi u softveru, izaziva odmah žestoke kritike i paniku. Onog trenutka kada se softver popravi i pruži vrijednost, svi oni koji sada prozivaju projekat prvi će uložiti nazad novac kako bi ga umnožili i hvaliti projekat na sva zvona. Tko igra na rizik, mora da bude svestan postojanja ovakvog rizika, pogotovo investitori, kao i činjenice da se softver kvari ali i popravlja.Što se tiče bear marketa, bilo je velikih padova i kripta i berzi, dok su na kraju isplivali projekti koji zaista vrede. Projekti koji imaju potencijala vratit će se tamo gde su i bili pa čak i postati veći. Smatram da je ovo neki prirodni ciklus. Sa druge strane, Bitcoin je naglo narastao, pa je tako i naglo pao

Aleksandar Veljković

  • Na kojim programskim jezicima se temelji Web 3.0.?

Izdvajaju se Solidity, Rust, Go Lang za Backend i Smart contracte, te Java script za Frontend.

Aleksandar Veljković

Zahvaljujemo Milošu i Aleksandru na izdvojenom vremenu i na ovom vrlo zanimljivom razgovoru.