Prebacivanje na obnovljive oblike energije može poboljšati rudarenje!

Aug 20, 2022

Kripto rudarenje zahtijeva ogromne količine električne energije i postaje sve manje isplativo zbog pada tržišta kriptovaluta. Kako bi izbjegli zabranu rudarenja i nastavili zarađivati, rudari se prebacuju na rudarenje obnovljivim oblicima energije kako bi dobili najjeftiniju moguću energiju, kako i onu koja ne zagađuje planetu.

Izvor: https://www.cryptoglobe.com/

  • Rudarenje kriptovaluta postale je manje ekonomično i ekološki prihvatljivo nego u početcima
  • Mnogi vide veliki potencijal u korištenju obnovljivih oblika energije

Rudarenje bitcoina zahtijeva sve više energetske potrošnje zbog sve većih poteškoća pri otvaranju svakog sljedećeg bloka. Danas je rudarenje sa samo jednim uređajem gotovo nemoguće. Kripto entuzijasti koriste posebno prilagođenu hardware opremu isključivo konfiguriranu za kripto rudarenje. Pretpostavimo da ćete koristiti AntMiner koji će raditi tijekom cijele godine 24/7 i rudarit će 0,85 BTC. To će zahtijevati oko 15.000 kWh električne energije. Ako to prevedete u novac, tada će vas jedan iskopani bitcoin koštati od 600 do 1800 dolara, ovisno o potencijalnim troškovima energije.

Radi ostvarivanja veće zarade, rudari kreiraju cijele rudarske platforme, pa čak i postrojenja, povećavajući snagu, odnosno potrebu za električnom energijom. Tako veliki troškovi električne energije ne mogu proći nezapaženo.

Konkretno navodeći primjer, kripto rudarenje je već zabranjeno na Kosovu, a švedski financijski inspektorat Finansinspektionen nedavno je pozvao EU da učini isto zbog ogromne potrošnje resursa. Kako bi ostale profitabilne, rudarske tvrtke i pojedinačni rudari trebali bi tražiti moderna rješenja koja rudarenje mogu učiniti učinkovitijim.

Rudarenje kriptovaluta energetski je vrlo potrošna energetska grana. Prema podacima Sveučilišta u Cambridgeu, ukupna godišnja potrošnja energije rudarenjem Bitcoina iznosi 175 TWh, što je oko 0,32% ukupne globalne potrošnje energije.

Tijekom proteklih pet godina troškovi energije za rudarenje Bitcoina porasli su s 11,8 na 120,5 TWh godišnje. Taj će broj nastaviti rasti – mnogi stručnjaci predviđaju da bi do 2027. potrošnja električne energije za rudarenje bitcoina mogla porasti na 706 TWh. Podatak koji je vrlo zanimljiv navodi da Bitcoin troši više električne energije godišnje nego Argentina. Ovo izaziva mnoga pitanja među ekolozima.

Do danas značajan dio energije koju koristi kripto rudarenje dolazi iz obnovljivih izvora (57%). To uključuje hidroelektrane, energiju vjetra i sunca, nuklearnu i geotermalnu energiju te druge oblike energije proizvedene na zeleni način.

S obzirom na to da rudari žele minimizirati troškove energije, zelena energija je sada najjeftiniji izvor električne energije u mnogim zemljama, prema Svjetskom ekonomskom forumu. Stoga očekujemo da će udio zelenog rudarenja također rasti, donoseći važne koristi rudarima.

Ako potrošnja električne energije tijekom rudarenja ostane ista, više zemalja bi moglo početi zabranjivati ​​takve aktivnosti. To podrazumijeva dodatne troškove (na primjer, za prijevoz opreme na novo mjesto). Ako rudarenje doista postane zeleno, vladine agencije ga neće zabraniti i naš će planet doista biti zeleniji.

Izvor: Cryptoglobe

Ostale vijesti s portala: DA LI JE BITCOIN KORELACIJA SA TRŽIŠTEM DIONICA DOŠLA KRAJU?