Rusija će prepoznati kriptovalute kao oblik legalnih valuta

Feb 09, 2022

Nacrt zakona u Rusiji će navodno biti sastavljen najkasnije do 18. februara i očekuje se da će regulisati i legalizovati kriptovalute kao oblik valuta.

Photo: pexels

Ruska vlada i centralna banka zemlje postigle su dogovor o izradi nacrta zakona ili izmjenama postojećih zakona u kojima se kripto priznaje kao oblik valute, navodi se u saopštenju od utorka.

Sporazum je značajan preokret nakon što je Banka Rusije prošlog mjeseca predložila zabranu svih kripto aktivnosti zbog zabrinutosti da bi mogle da ugroze finansijski sistem zemlje.

U ovome saopštenju se navodi da kripto valute treba klasifikovati kao „oblik valuta“, a ne kao finansijska digitalna sredstva. Zakon će, kako se navodi, biti sastavljen najkasnije do 18. februara.

Upotreba kriptovaluta kao legalne valute biće moguća samo nakon odgovarajućih provjera identiteta preko bankarskog sistema zemlje ili licenciranih posrednika, dok operacije koje prelaze 600.000R (8.016 dolara) moraju biti prijavljene, navodi se u dokumentu.

Transakcije van ovih predloženih zakonskih parametara smatraće se krivičnim djelom i očekuje se uvođenje novčanih kazni za nezakonito prihvatanje kriptovaluta kao sredstva plaćanja.

Zvaničnici su takođe rekli da će uredba obezbijediti zaštitu prava građana u okviru režima licenciranja koji je namijenjen kompanijama koje se bave kriptom. Mjenjačnice i drugi provajderi će morati da imaju sigurnosti i zaštite u smislu likvidnosti i adekvatnog kapitala.

Slična vijest: MINISTAR FINANSIJA RUSIJE: KRIPTOVALUTE TREBAJU BITI REGULISANE, A NE ZABRANJENE

Izvor: Blockworks