SAD regulatori pokrenuli tužbu protiv Binance i CZ-a zbog kršenja pravila trgovine

Mar 27, 2023

Komisija za robne fjučerse i trgovinu SAD-a podnijela je žalbu protiv kripto mjenjačnice Binance, njenog suosnivača Changpeng Zhaoa i njenog bivšeg glavnog compliance službenika, Samuela Lima.

Photo: pexels

Komisija za robne fjučerse i trgovinu SAD-a podnijela je žalbu protiv kripto mjenjačnice Binance, njenog suosnivača Changpeng Zhaoa i njenog bivšeg glavnog compliance službenika, Samuela Lima na optužbe da je kompanija svjesno nudila neregistrovane proizvode kripto derivata u SAD-u, protiv saveznog zakona.

U tužbi, podnjetoj u ponedeljak američkom Okružnom sudu za sjeverni okrug Ilinoisa, navodi se da je Binance kompanija vodila operaciju trgovanja derivatima u SAD-u, nudeći trgovine za kriptovalute uključujući bitkoin (BTC), eter (ETH), lajtkoin (LTC), tether (USDT) i Binance USD (BUSD), koje je tužba navela kao ”commodity”. U tužbi se takođe navodi da je kompanija, pod vođstvom CZ-a, uputila svoje zaposlene da lažiraju svoje lokacije korišćenjem VPN mreža.

Cijena bitkoina je pala oko 1.000 dolara nakon što je tužba podnijeta, dok je Binanceov token za razmijenu BNB pao za oko 3%. Akcije vezane za kripto takođe su pale nakon što je tužba objavljena.

Prema CFTC-u, globalna mjenjačnica, koja ima filijalu u SAD-u – Binance.US, stvorila je sistem da sakrije svoj pravi domet i operacije.

„Binanceovo oslanjanje na lavirint korporativnih entiteta za upravljanje Binance platformom je namjerno; dizajniran je da prikrije vlasništvo, kontrolu i lokaciju Binance platforme“, navodi se u dokumentu, dodajući da „Zhao ne odgovara nikome osim sebi“.

U saopštenju za štampu, glavni savjetnik CFTC-a Gretchen Love nazvala je Binance-ove postupke „namjernim izbjegavanjem zakona SAD-a“, ukazujući na interne razgovore i e-poruke.
Štaviše, u tužbi se navodi da je Binance naložio klijentima u SAD da koriste različite metode kako bi izbjegli ograničenja za klijente sa sjedištem u SAD-u.

Izvor: CoinDesk, CNBC

Slično: BINANCE ZAMIJENIO SAV BUSD ZA USDT I TUSD