Srednjoafrička Republika prihvatila je Bitcoin kao službenu valutu!

Apr 29, 2022

Srednjoafrička Republika je prihvatila je Bitcoin kao zakonsko sredstvo plaćanja.

Izvor: pexels.com

  • Srednjoafrička Republika prihvatila je Bitcoin kao zakonsko sredstvo plaćanja
  • Nakon El Salvadora, druga je država u svijetu koja je prihvatila Bitcoin kao sredstvo plaćanja
  • Predstavlja prvu afričku državu koja se odlučila za ovaj potez

Nakon El Salvadora, Centralna Afrička Republika je usvojila Bitcoin kao zakonsko sredstvo plaćanja. S tim činom su postali prva država na afričkom kontinentu i druga u svijetu koja je usvojila Bitcoin kao zvaničnu valutu.

Izvor: Twitter

Iako su poznati po velikim rezervama zlata i dijamanata, Centralnoafrička Republika je i dalje jedna od najsiromašnijih država u svijetu. Čak preko 70% stanovništva Centralnoafričke Republike živi ispod granice siromaštva prema podacima od strane “World Bank” iz 2020. godine.

Država koja se nalazi u srcu Afrike pogođena je nasiljem i političkom nastabilnošću već godinama.

Prošli tjedan, parlament je jednoglasno usvojio zakon koji regulira upotrebnu kriptovalute kao zakonskog sredstva plaćanja.

“Ovo je odlučujući korak prema otvaranju novih mogućnosti za našu državu!”

Obed Namsio, šef kabineta predsjednika Faustin-Archange Touadera

Kao u svemu i ovdje postoji druga strana medalje.

Korištenje Bitcoina kao zakonskog sredstva plaćanja vuče i određene kontroverze za sobom. U El Salvadoru su održani protesti nakon što je prihvaćen “Zakon o Bitcoinu” te je država par puta bila kritizirana od strane Međunarodnog Monetarnog Fonda.

Međunarodni Monetarni Fond urgirao je na odluku El Salvadora sa zahtjevom da se odustane od odabira Bitcoina kao zakonskog sredstva plaćanja zbog prvenstveno financijske stabilnosti i zaštite potrošača. Bitcoin je okarakteriziran kao znatno volatilno sredstvo, što je jedna dodatna činjenica za uzeti u obzir. Ne tako davno se trgovalo s njim za oko 39.000 američkih dolara, te je doživio pad od 6% u svega 24 sata. Bitcoin je izgubio oko 42% svoje vrijednosti ako promatramo njegov vrhunac od 68.000 američkih dolara.

Izvor: CNBC

Ostale vijesti: CRNA GORA: FORMIRAN DIREKTORAT ZA BLOCKCHAIN I KRIPTOVALUTE