Stableconi drže više američkog duga nego Berkshire Hathaway!

Aug 22, 2022

Tether, Circle i druge korporacije kao izdavači stablecoina držale su 80 milijardi dolara kratkoročnog državnog duga SAD-a u petom mjesecu 2022., više nego što je u vlasništvu korporacije Warrena Buffetta – Berkshire Hathawaya.

Izvor: trtworld.com

  • Izdavatelji stablecoina kao što su Tether (USDT) i Circle akumulirali su značajan udio na tržištu riznica Sjedinjenih Američkih Država, nadmašivši glavne igrače u tradicionalnom financiranju.

Prema istraživanju investicijske banke JPMorgan objavljenoj 16. kolovoza, različiti pružatelji stablecoina zajednički su držali kratkoročni dug američke vlade u vrijednosti od 80 milijardi dolara od svibnja 2022.

Tether, Circle i druge stablecoin tvrtke činile su 2% ukupnog tržišta američkih trezorskih zapisa, držeći veći udio trezorskih zapisa nego što je u potpunom vlasništvu investicijskog diva Warrena Buffetta Berkshire Hathaway.

Prema podacima, izdavatelji stablecoina također su nadmašili offshore fondove tržišta novca (MMF) i novčane fondove primarnog tržišta u pogledu udjela ulaganja u trezorske zapise.

Izvor: JPMorgan

Trezorski zapisi koji se smatraju imovinom niskog rizika dužnički su instrumenti koje poduzeća obično koriste kao novčani ekvivalent u bilancama poduzeća. Tether i Circle — izdavatelji najvećih svjetskih stabilcoina osiguranih imovinom, Tether i USD Coin (USDC), — obećali su kupiti američke trezorske zapise, a smanjili su ovisnost o komercijalnim papirima ranije ove godine.

Taj je potez došao usred neizvjesnosti oko algoritamskih stabilnih kovanica izazvanih gubitkom vezanosti za američki dolar TerraUSD (bivši UST) u svibnju 2022.

Za razliku od algoritamskih stabilnih kovanica, koji se oslanjaju na algoritme i pametne ugovore kako bi podržali svoju potporu u američkim dolarima, stabilne kovanice podržane imovinom kao što su USDT i USDC dizajnirane su da jamče vezanost 1:1 držanjem gotovine i uobičajenih novčanih ekvivalenata. U vrijeme pisanja, tržišna kapitalizacija USDT-a iznosi 67,6 milijardi dolara, dok je tržišna vrijednost USDC-a 52,4 milijarde dolara, prema podacima CoinGecka.

Izvor: Cointelegraph

Ostale vijesti: INVESCO IZDAO METAVESE FOND!