Tedi Tičić: “Najgori potez sada bi bio prodati kriptovalute!”

May 09, 2022

Tedi Tičić, jedan od pionira ulaganja u kriptovalute, kao i autor dvije zanimljive knjige o kriptovalutama, odlučio je podijeliti mišljenja sa Kriptofakt timom.

Izvor: Instagram

Tedi Tičić, poznati investitor u kriptovalute, rođen u Zadru, trenutno živi u Rijeci koji je započeo svoje kripto putovanje prije 6. godina i od tada se svakodnevno bavi ovim poslom. Autor je dvije knjige: ‘Cryptocurrency Expert‘ i ‘Cryptocurrency Beginner‘ koje su svojevrsni vodiči kroz svijet kriptovaluta.

  • Kako si ušao u svijet kriptovaluta i gdje si prepoznao priliku?

Ušao sam savim slučajno u svijet kriptovaluta. Prijatelj koji je nešto kupovao od mene odlučio je platiti mi u Bitcoinima. Mogao bih reći da sam zaboravio na to, ali kako sam pratio vijesti čuo sam da je Bitcoin postao aktualan, pa sam se sjetio da imam to sačuvano.

Kada sam provjerio vidio sam da je znatno naraslo. Kako sam tada bio vrlo mlad, nisam niti bio svjestan da nešto može tek tako narasti. To me je vrlo privuklo i nakon toga sam počeo ozbiljnije istraživati o kriptovalutama.

  • Da li se sjećaš koja je cijena kriptovaluta bila u tom trenutku?

Nisam točno siguran, ali sjećam se da je Ethereum bio na cijeni od nekih 100$, možda čak i manje. Što se tiče Bitcoina, bio je oko 3000$. Pogotovo ističem cijene Ripple-a i Dogecoina koje su tada bile vrlo niske.

  • Smatraš li da je započeo i bear market u kripto svijetu?

Po meni na naplatu je došlo silno printanje novca, ovaj aktualan rat u Ukrajini, te i Covid kriza. Ako realno pogledamo, trenutno je bilo koje tržište pogođeno i nije pri svojim najvišim razinama.
Mislim da će ovo potrajati i ne bi me čudilo da vidimo i niže cijene. Često volim reći, ili profit ili nula. Prodati za gubitak mi nije opcija.

  • Koje kriptovalute po tebi imaju najveći potencijal?

Svi koji me znaju, poznato im je da je meni Ethereum favorit. Tu je i Bitcoin koji je bio prvi i dan danas dirigira cijenu. Kada on pada i cijelo tržište ide prema dolje. Što se tiče ostalih kriptovaluta, tko je ušao zbog privatnost ističem Monero.

Do nedavno Solana mi je bila isto među favoritima, ali kako se stalno događaju ruženja mreže to mi ne ulijeva povjerenje. Lunu također favoriziram. Imaju treći najjači stablecoin UST.

  • Kakvo ti je mišljenje o NFT-ovima?

Gledajte, ono što mi stvara kod NFT-ova je što su odabrali najgoru kriptovalutu kao što je Ethereum, radi skupih naknada. Možda bi bila bolja Solana kao opcija. NFT-ovi su fora zbog digitalne vrijednosti, ali mislim da čak 98% NFT-ova neće opstati.

bbc.com

Za sada nema neke velike koristi od njih, čak niti Metaverse nije zaživio. Što se tiče Bored Ape, rekao bih da je to postalo toliko privatno skoro kao neka sekta. Ako ste spremni uložiti par milijuna kapitala, možete privući poznate celebritije da vas reklamiraju napravili ste pola posla.

  • Što bi rekao kao savjet mladim poduzetnicima?

Imam puno pitanja upravo vezno za ovo. Dok sam bio mlađi puno sam toga probao, ali mislim da je najbitnije da se radi nešto što vas najviše zanima. Svaki novi biznis kada se započne je zanimljiv, ali ako vas to ne zanima teško je opstati. Barem 60% od toga vas mora zanimati. Ako niste pronašli, volontirajte, radite, gledajte druge ljude, istražite na youtubue.

Kada nađete što vas zanima, trudite se da budete najbolji u tome što radite. Prvih godinu dana se trebate fokusirati da neće imati profita, ali najvažnije je da pomognete ljudima i mnogi će vam se javiti na preporuku. Proširite vidike i upoznajte nove ljude. Danas ljudi kada nađu neki posao ne gledaju da nešto nauče, nego da ostanu tamo.

  • Imaš li neke knjige za preporučiti?

Čitao puno knjiga. Najdraža knjiga, koja mi je ne samo oko posla nego i u životu pomogla je Neville Goddard: The Complete Reader.

Izvor: pexels.com


Zatim od Napoleona Hilla: Think and Grow Rich. Nadalje, Robert Kiyosaki – Rich Dad, Poor Dad. Ipak, smatram da bi bilo najbolje imati mentora. Pogotovo da vam ukaže na vaše greške. Knjiga je dosta spora. Ja uvijek kada nešto radim oko marketinga, gledam samo gdje su drugi pogriješili i to zaobiđem, a ono što su dobro napravili gledam da napravim još bolje.

Ostali intervjui: NIKOLA ŠKORIĆ