Terra Luna: Što se dogodilo?

May 13, 2022

Ulagači u kriptovalutu Luna i njihov stablecoin UST, sigurno će do kraja života pamtiti što se sve dogodilo ovih dana. Nakon neugodnog buđenja u velikom minusu Lune, ostali su im samo malo dijelići investicija. Što se zapravo dogodilo Luni?

Izvor: https://beincrypto.com/

  • Svjedočili smo jednom od najvećih i najbržih padova kriptovaluta
  • Riječ je o projektu koji je prema marketcap-u bio među top 10
  • Ne tako davno su bili iznad 100$, a sada su gotovo bezvrijedni

Terra Luna (UST) bila je rangirana među 10 najvrijednijih kriptovaluta sve do nedavno. Čisto za usporedbu, 5.5. cijena je iznosila 85$, zatim 11.5. je već bio osjetni pad na 17$, te samo dan nakon, 12.5. coin je pao ispod jednog dolara. U ovim trenutcima svjedoci smo da je Binance, najveća svjetska kripto mjenjačnica delistilara – odnosno “maknula” ovu kriptovalutu.

Izrađeno putem Binance aplikacije.

Ovaj dramatičan i iznenadan pad srušio je i tržišnu kapitalizaciju sa 40 milijardi američkih dolara, na svega 500 milijuna dolara.

Neki ulagači su izjavili da su izgubili i do 450.000$. Riječ je prema njima o sredstvima koje su štedili za budućnost.

Nadalje, Terra Luna stable coin UST doživio je također kolaps. Umjesto da je ostao vezan za američki dolar u umjeru 1:1 on je pao preko 60%.

Zbog lakšeg razumijevanja pojmova stablecoina, možete pogledati kratku analizu i objašnjenje ovih pojmova na ovom youtube videu.

Izvor: Veliki Dioničar

Ovdje dolazimo do jednog generalnog problema kod UST, za razliku od USDT-a i USDC-a prije svega. USDT i USDC imaju realno pokriće u gotovom novcu, dok je UST bio vezan za Bitcoin, tako da kada dođe do pada Bitcoina ove rezerve jednostavno više nisu u skladu.

Izrađeno putem Coinmarketcap web stranice.

Algoritam UST je napravljen da uključuje burnanje ili mintanje LUNA/UST za odražvanje cijene. Kada je UST mintan, 1$ Lune je burnan, što događa i obratno, kada je Luna mintana UST je burnan. Ukoliko dođe do opasnosti da UST padne ispod svoje stable cijene vlasnici UST će prodati ili burnat svoj UST za 1$ Lune, s čime će ostvariti manji profit. Prema određenim izvorima 46 milijuna Lune je bilo izdano 10.5. dok je 1.2 milijarde UST burnano. Ovaj broj se je i povećao 11.og i 12.og ovog mjeseca.

Izvor: Twitter

Ovaj događaj je utjecao i na većinu drugih kriptovaluta, pa smo mogli vidjeti i velike padove u tom periodu. Ipak, danas se tržište lagano oporavlja, jer su mnogi projekti u zelenom i za preko 20%.

Izvori: Express

Gfinityesports

Ostale vijesti: RUDARI NISU ZABRINUTI ZBOG VOLATILNOSTI!