Tri moguća razloga zašto je market u crvenom

Jan 23, 2022

Već nekoliko dana, kripto market je u znatnom padu, pa su tako Bitcoin i Ethereum pali ispod svojih support nivoa od $40,000 i $3,000. Altcoini su trenutno u padu 60-70% od svojih ,,all-time-high” vrijednosti.

Photo: pexels

Moguće je da ova 3 razloga dovode do velikog pada, kojem prisustvujemo zadnjih nekoliko dana:

1. Pad berze

Trenutno, Bitcoin dosta prati kretanje berze, pa je ovaj pad vjerovatno povezan i sa tim. Kada uporedimo chart S&P 500 i BTC-a, primjetićemo sličnosti u oscilaciji cijena. Pad berze se može propisati glasinama da će FED podići kamatne stope zbog borbe sa nezapamćenim stopama inflacije u 2021. godini. Ovo je jedan od najgorih padova berze u zadnje dvije godine.

Photo: TradingView (S&P 500 chart)

2. Vijest da je Banka Rusije predložila zabranu kriptovaluta

Ova vijest je u medijima prenešena znatno strašnije nego što zapravo jeste. Iako je Banka Rusije predložila zabranu kriptovaluta, ovo nikako ne znači da će država zabraniti kripto. Logično je da banke nisu zadovoljne kada im klijenti koriste kripto, ovo je situacija u skoro svakoj zemlji svijeta, medjutim rijetko je da država postupi po ovako rigoroznim predlozima.

Nažalost, ova vijest je uticala na masovnu prodaju kripto imovine u Aziji, zbog straha od zabrane.

Više o ovoj zabrani: CENTRALNA BANKA RUSIJE TRAŽI TOTALNU ZABRANU KRIPTOVALUTA

3. Neizvijesnost u Ukrajini

Marketi ne vole neizvijesnosti, pa tako trenutni problemi u Ukrajini, mogu uticati na pad kako berze, tako i Bitcoin-a i ostalih kriptovaluta. Maratonski pregovori Brisel-Beč-Ženeva između Zapada i Moskve nisu dali rezultate. Obije strane su izrazile nerealne ili nejasne zahtjeve, a dogovor je da se dijalog nastavi. (Al Jazeera Balkans).

Zaključak

Iako, trenutno nekoliko loših vijesti obara kripto market, moramo podsjetiti da se mnogo dobrih i pozitivnih stvari dešava u pozadini, o kojima mediji baš i ne pričaju.