U Iranu propisane zatvorske kazne za rudarenje kriptovaluta!

Apr 19, 2022

Iran je odlučio uvesti zatvorske kazne za ilegalno rudarenje kriptovalutama.

Izvor: pexels.com

  • Iran je odlučio stati na kraj ilegalnom rudarenju kriptovaltama
  • Propisane su kazne zatvora od 3 do 5 godina
  • Čak 85% rudarenja kriptovaluta u toj državi jest ilegalno

Osim što je Iran poznat po tome da broje preko 80 milijuna stanovnika, te kao u mnogim azijskim zemljama rudarenje kriptovaluta je znatno zastupljeno.
Ovdje je to još i češća pojava jer je upravo Iran postao jedna od glavnih država u rudarenju zbog relativno niskih troškova energije. Prema analitičkim podacima blockchain korporacije Elliptic, Iran je brojio čak 4,5% ukupnog prometa u rudarenju u prva četiri mjeseca prošle godine, što ih je svrstavalo među top 10 država po rudarenju u svijetu.

Problem koji se ovdje javlja jest ilegalnost rudarenja kriptovaluta, iz razloga što Iran ima problema s opskrbom električne energije. Moguće je rudariti kriptovalute, ali da bi ste imali legalan pristup tome, trebali bi ste ishoditi valjanu dozvolu za to. Prema iranskim vlastima, oko 85% kripto rudarenja jest ilegalno. Smatra se da neregistrirane rudarske kompanije, kako i rudarenje u “kućnoj radinosti” troše oko 3000 MW električne energije svaki dan.
Iako su vlasti već dva puta prošle godine uvodile privremene zabrane rudarenja kriptovaluta, to ipak nije sprječilo ilegalnost ove aktivnosti.
U siječnju 2021. godine, iranska policija zaplijenila je oko 45,000 mašina za kripto rudarenje koje su korištene na ilegalan način.

Izvor: pexels.com

Kako su iranske vlasti primjetile da sve mjere koje su poduzeli do sada nisu dale očekivane rezultate, bili su primorani značajno postrožiti kazne, za one kojima se dokaže da su rudarili kriptovalute kod kuće i na taj način koristili električnu energiju koju građanima sufinancira država. Propisane su čak i kazne zatvora od 3 do 5 godina.

“Any usage of subsidized electricity, intended for families, industrial, agricultural, and commercial customers, for mining cryptocurrencies is forbidden!”

Mohammad Khodadadi Bohlouli

Izvor: Coinposters

Ostale vijesti: JOŠ SVEGA 2 MILIJUNA BITCOINA JE OSTALO ZA IZRUDARITI!