Vijesti koje su uticale na pad kripto tržišta

Mar 11, 2023

Kao što možemo svi posvjedočiti, kripto tržište je u značajnom padu već nekoliko dana, a to i nije previše čudno s obzirom na to da imamo mnogo loših dešavanja i vijesti kako sa kripto, tako sa tradicionalnih tržišta.

Photo: pexels

1. Kolaps Silvergate banke

Silvergate je služio kao jedna od dvije glavne banke za kripto kompanije, zajedno sa njujorškom Signature bankom. Ova kompanija ima nešto više od 11 milijardi dolara imovine, u poređenju sa preko 114 milijardi dolara u Signature-u. Bankrotirana kripto mjenjačnica FTX je bila glavni korisnik Silvergate banke.

„U svijetlu nedavnih industrijskih i regulatornih razvoja, Silvergate vjeruje da je uredno zaustavljanje poslovanja banke i dobrovoljna likvidacija banke najbolji put naprijed“, navodi se u saopštenju kompanije.

Svi depoziti će biti u potpunosti otplaćeni, prema planu likvidacije objavljenom u srijedu. Kompanija nije rekla kako planira da riješi optužbe podignute od strane raznih korisnika.

2. Kolaps Silicon Valley banke

Silvergate nije jedina banka u problemima. Regulatorni organi Sjedinjenih Država objavili su u petak da su zatvorili Silicon Valley banku (SVB), jednu od najvećih finansijskih institucija u zemlji i ključnog zajmodavca tehnoloških startap kompanija.

Taj potez uslijedio je nakon što se desio klasičan bank run, vjerovatno najveći od 2008. godine i pada Lehman Brothers-a.

Kalifornijsko odeljenje za finansijsku zaštitu i inovacije (FDIC) „uzelo je u posijed Silicon Valley banku, navodeći kao razlog neadekvatnu likvidnost i nesolventnost“, saopštila je agencija.

Silicon Valley banka bila je 16. najveća banka u Sjedinjenim Državama.

Photo: CNN

3. Depeg USDC-a

Nakon objave Circle kompanije (koja stoji iza jednog od najvećih stablecoin-a – USDC) da je od ukupnih $40 milijardi koje ima u rezervala, u Silicon Valley banci ,,zarobljeno” čak $3,3 milijarde, došlo je do panike na tržištu i ,,bježanja” od USDC-a.

Ovo je dovelo do toga da USDC izgubi peg i u jednom trenutku padne čak ispod $0,90. Ovaj coin se u trenutku pisanja članka kreće oko $0,91, daleko ispod jednog dolara.

4. Bajdenov zakon

U novom predlogu zakona, Bajdenov tim je predložio da se dodatno oporezuje električna energija koja se koristi za rudarenje kriptovaluta.

Predloženo je da se porez primijeni posle 31. decembra, postepeno u tri godine po stopi od 10% godišnje, da bi se do treće godine dostigla maksimalna poreska stopa od 30%.

https://twitter.com/jbuhl35/status/1633924750853705729

Slično: KOLAPS SILVERGATE-A: KRIPTO TRŽIŠTE U CRVENOM