Vlada Pakistana želi totalnu zabranu kriptovaluta

Jan 13, 2022

Centralna banka i Vlada Pakistana, navodno, planiraju totalnu zabranu kriptovaluta, zbog ,,rizičnosti ovih vrsta imovine.”

pakistan
Photo: pexels

Pakistanski Visoki sud je navodno održao saslušanje u vezi sa statusom kriptovaluta u zemlji, na kojem je nekoliko pakistanskih vlasti, uključujući SBP, podnijelo dokument sudu, navodeći da su kriptovalute poput Bitcoin-a nezakonite i da se ne mogu koristiti za trgovinu.

U dokumentu se navodi najmanje 11 zemalja, uključujući Kinu i Saudijsku Arabiju, koje su odlučile da zabrane kriptovalute. Pakistanska centralna banka je navodno pozvala sud ne samo da zabrani korišćenje kripto imovine, već i da izrekne kazne za kripto mjenjačnice.

Prije samo nekoliko dana Federalna istražna agencija (FIA) ove države započela je istragu kripto mjenjačnice Binance zbog navodne prevare, u kojoj su investitori izgubili preko $100 miliona.

Slične pokušaje zabrane kriptovaluta vidjeli smo kod još par država, medju kojima je i Indija, koja se odlučila da kripto imovinu ipak ne zabrani, već strogo reguliše.

Izvor: CoinTelegraph