Wonderland u problemu: Suosnivač povezan sa kripto prevarama

Jan 28, 2022

Token TIME je pao 32% nakon što je otkriveno da je „Sifu“, ključni član osnivačkog tima, navodno dugogodišnji serijski prevarant, sa osudom i deportacijom u njegovom dosijeu.

Photo: pexels

0xSifu je suosnivač QuadrigaCX-a – Michael Patryn“, tvitovao je Zach, pseudonimni Tviter nalog sa evidencijom razotkrivanja kripto prevara. „Ako niste upoznati, to je kanadska mjenjačnica koja je propala 2019. nakon što je osnivač Gerald Cotten nestao sa 169 miliona dolara.

Kripto mjenjačnicu QuadrigaCX su osnovali Gerald Cotten i Patryn 2013. godine, i ona je ubrzo postala jedna od najvećih po obimu trejdova u Kanadi. Cotten je umro u decembru 2018. nakon putovanja u Indiju, nakon čega je, prema izvještajima, nestalo više od 190 miliona dolara kripto imovine, koja je pripadala preko 115,000 korisnika.

Gdje su otišla sva ova sredstva ostaje misterija. Rukovodioci QuadrigaCX-a su tvrdili da je samo Cotten imao pristup privatnim ključevima koji sadrže milione dolara u kripto imovini. Kripto zajednica je brzo nazvala cijeli incident kao izlaznu prevaru (exit scam) – termin za navodne prevarante koji kradu sredstva investitora nakon što su izgradili povjerenje. Nakon dalje istrage Komisije za hartije od vrijednosti Ontaria, QuadrigaCX je proglašena Ponzi šemom.

Patryn je od tada bio ispod radara, sve do danas kada je otkriveno da je jedan od osnivača Wonderlanda.

Šta na to kaže osnivač Wonderland-a?

Osnivač Wonderland-a Daniele Sestagalli potvrdio je optužbe u tvitu, tvrdeći da je svjestan Sifuovog identiteta i njegove veze sa QuadrigaCX: „Želim da svi znaju da sam bio svjestan ovoga i odlučio da prošlost pojedinca ne određuje njihovu budućnost.“, napisao je Sestagali na Tviteru. On je potvrdio Sifuov identitet u objavi u četvrtak ujutro.

On je takodje potvrdio, nakon glasanja, da će Sifu biti smijenjen, i Treasury će dobiti novog menadžera:

Slična vijest: TVITER NALOG MJENJAČNICE HAKOVAN OD STRANE ZAPOSLENOG

Izvor: CoinDesk