Zašto će DeFi promijeniti tradicionalnu industriju?

Jul 12, 2022

Svjetsko tržište svih financijskih instrumenata prolazi kroz financijske nestabilnosti, sa rastućom inflacijom i padom dionica i kriptovaluta. Iako se ovaj šok osjetio na svim područjima, Web 3.0. inovatori i dalje grade financijske proizvode budućnosti. Najznačaniji je definitivno Decentralized Finance (DeFi).

Izvor: crypto.news

  • Decentralizirane financije (DeFi) su nova era financija
  • Povećava se vrijednost ulaganja u ovu granu industrije

Ukupna vrijednost zaključanih sredstava “total value locked” (TVL) u DeFi protokolu je iznad 70 milijardi američkih dolara. Razvidno je da je cijena sa all-time razine od 250 milijardi američkih dolara pala. Što je vrlo zanimljivo jest da usprkos cijelom kaosu DeFi stoji bolje od očekivanog. DeFi trend ne privlači samo kripto entuzijaste nego i uhodane poslovne korporacije.

Proteklih par stotina godina, tradicionalno tržište je putem centralizirane mreže obavljalo transakcije koje su bile podložne regulativama autoritativnih vlasti. Ove stvari polagano postaju prošlost, te investitori ispituju kako funkcioniraju banke, te koje su druge opcije. U više navrata, ovi centralizirani posrednici su bili optuženi za manipuliranje tržištem zbog prvenstveno svojih interesa.

Što ako bi imali tržišni ekosistem koji bi bio kontroliran od strane mnogostranih sudionika, umjesto treće strane – posrednika. Ovdje dolazi u igru DeFi, nova paradigma tržišta koja je osmišljena da povrati kontrolu njihovim sudionicima. Pojednostavljeno rečeno, DeFi proizvodi su sagrađeni na transparentnoj infrastrukturi koje su hostirani na blockchainu. To znači da svatko može pristupiti DeFi tržištu i vjerodostojno obavljati transakcije.

Nadalje, mnogi umjetnici su se također pridružili decentraliziranom tržištu. Ovo se može primjetiti u porastu Non-fungible tokena (NFTa) i njegovom ekosistema. Shodno tome očigledan je i razvoj Metaversea. Prema posljednjim istraživačkim podacima, NFT-ovi su zabilježili preko 25 milijardi američkih dolara prodaje u 2021. godini. Metaverse je postao također ozbiljan sudionik na tržištu, gdje su mnoge korporacije poput Microsofta i Mete surađivali na razvoju ove tehnologije.

Zaključak koji se nameće jest da u susret ove financijske krize, evidentno je da investitori više nisu sigurni u rukama banaka i investicijskih korporaija. Mnogi su u potražnji za ekosistemom koji je kontroliran od strane ljudi i pristupačan svima. Što je bolje nego DeFi, za ove konkretne primjere?

Izvor: Crypto.news

Ostale vijesti: HARMONY (ONE) BLIZU VRHA CIJENE IZ 2020. GODINE!