Zašto je kripto tržište u porastu danas?

Mar 17, 2023

Kripto tržište je danas u porastu jer Bitcoin i ostali altcoini reaguju na injektiranu likvidnost od 300 milijardi dolara iz Federalnih rezervi – ovaj potez je označen kao novo kvantitativno ublažavanje (QE – quantitative easing).

Photo: pexels

Tržište kriptovaluta je danas u porastu dok se odigravaju posljedice tekuće bankarske krize u Sjedinjenim Državama – i to potezom gdje su Federalne rezerve ubacile 300 milijardi dolara u ekonomiju u SAD-a.

Prema CoinMarketCap-u, Bitcoin i Ethereum su u posljednjih 24h porasli za 7% i 4,9% respektivno. Bitcoin se trenutno kreće na tržištu po cijeni od $26,600, dok se Ethereum kotira na oko $1,750.

Ovo poskupljenje na kripto tržištima znači da se Bitcoin povratio da izazove nedeljne maksimume, što je takođe označilo njegov najbolji učinak od juna 2022.

Usred upozorenja da bi još banaka moglo propasti u narednim nedeljama i da bi se zaraza proširila na Evropu, čini se da su kriptovalute jedno od rijetkih sigurnih utočišta od vrste propasti koja podsjeća na globalnu finansijsku krizu (GFC) iz 2008.

FED pumpa likvidnost u ekonomiju SAD-a

Popularni komentator finansijskih tržišta Holger Zschaepitz sumira dan i objašnjava podatke koji su pokazali pravi obim najnovijih gotovinskih injekcija FED-a.

Kombinovana implozija banke Silicijumske doline (SVB) i Signature banke dovela je do toga da je Fed hitno obezbijedio 297 milijardi dolara – povećavši svoj bilans po prvi put otkako je počeo da podiže kamatne stope.

Posljednje pozajmice sa popustom dodatno su dovele do toga da banke uzimaju 150 milijardi dolara, što je novi rekord čak i iznad GFC-a iz 2008.

Nije iznenađujuće da reakcije najavljuju kraj kvantitativnog pooštravanja (QT) — procesa uklanjanja likvidnosti iz ekonomije— i povratak na njegovu suprotnost, kvantitativno popuštanje (QE).

Takvu politiku je ranije donio FED nakon GFC-a, kao i u martu 2020. tokom kraha na više tržišta uslijed COVID-19.

Do kraja mjeseca bilans bi mogao da dostigne novi maksimum. Povećanje kamatnih stopa nije važno. Inflacija je mnogo veća, zahvaljujući spasavanju banaka.

Peter schiff, ekonomski analitičar

Bitcoin vodi kripto do novih najvećih vrijednosti

Volatilnost Bitcoina je možda još uvijek velika, ali poruka kriptovaluta je sve jasnija – bikovi su odlučni da odustanu od trenda pada koji se dešava posljednjih osamnaest mjeseci.

BTC/USD ide na preko 26.000 dolara u vrijeme pisanja, pokušavajući testiranje svojih devetomjesečnih maksimuma od ove nedelje.

Chart: CoinMarketCap

Trejder i analitičar Josh Rager je u međuvremenu posmatrao šta bi moglo da bude značajan otpor/podrška za Bitcoin u nedeljnim vremenskim okvirima – što je podstaklo potencijalni nastavak. Ovo dolazi u obliku 200-week exponential moving average (EMA).

„Čak i sa nižim vremenskim okvirima koji se mijenjaju, dnevni pogled za BTC izgleda dobro i pokazuje snagu.“, napisao je na Tviteru 15. marta.

Izvor: CoinMarketCap

Slično: INFLACIJA U SAD-U 6,0%, BITCOIN PROBIO $26K