Zašto je Vitalik Buterin zabrinut za Ethereum?

Apr 09, 2022

Vitalik Buterin, osnivač druge najveće kriptovalute Ethereum, izrazio je zabrinutost za ovu mrežu zbog igrača koji su u ETH-u, isključivo zbog profita.

Photo: TechCrunch

  • Osnivač Ethereum-a, nije zadovoljan što sve više ulagača ulazi u ETH isključivo kako bi jurili profit
  • Misljenja zajednice su pomiješana

Suosnivač Ethereuma Vitalik Buterin je u nedavnom intervjuu izrazio zabrinutost za budućnost blokčejna, a učesnici nedavnog događaja ETHDubai izrazili su pomiješana osjećanja prema njegovoj perspektivi o navedenim opasnostima.

U intervjuu za časopis Time, Buterin je istakao neke od svojih briga u vezi sa mrežom, uključujući i to što je pretrpana igračima koji samo žele profit i odstupaju od prvobitne vizije platforme. „Ako ne iskoristimo svoj glas, jedine stvari koje se stvaraju su stvari koje su odmah profitabilne“, rekao je on.

Kako zajednica komentariše ove izjave?

Komentarišući Buterinove izjave, Sergej Kunc, suosnivač 1inch Network-a, izrazio je da se ne slaže sa suosnivačom ETH-a. Kunc je rekao da, iako postoje „projekti prevare“ koji pokušavaju da dobiju novac od investitora, postoje i dobri projekti kojima su zaista potrebna finansijska sredstva i da ta sredstva mogu dobiti od investitora koji pokušavaju da ostvare profit.

Aleksej Pupyshev, programer u GTON Capital-u, vjeruje da treba da postoji ravnoteža između profitnih i neprofitnih inicijativa unutar mreže. On smatra da, iako postoji mnogo projekata koji podržavaju dobrotvorne svrhe i rješavaju pitanja vezana za zdravlje, nagrade i profiti mogu motivisati ljude da udju u kripto industriju:

Treba nam više motivacije za ljude koji istražuju, a oni istražuju tako što ulažu.

Sa druge strane, Raullen Chai, suosnivač IoTeX-a, dijeli iste zabrinutosti kao Buterin. Takođe je zabrinut da kripto pioniri neće moći da se pridržavaju vizija koje imaju osnivači kripto platformi. Objasnio je:

I ja imam istu brigu ovdje. Nisam siguran da li kripto OG ljudi mogu da se drže svoje vizije. Nadam se da mogu, i nažalost ne vidim rješenje za ovaj problem.

Izvor: CoinTelegraph

Slična vijest: NIJE PRVOAPRILSKA ŠALA: VITALIK BUTERIN DOLAZI U CRNU GORU